KDV†ye ‘düz oran†geliyor!

KDV†ye ‘düz oran† geliyor!
Maliye Bakanı Naci Ağbal, sayıları 1 milyona ulaşan mükellefte “düz oranlı flate rate” KDV sistemine geçileceğini söyledi. Ağbal, üretim aşamasında KDV ödemelerinin sahte belge trafiğine yol açabildiğini belirterek,...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, sayıları 1 milyona ulaşan mükellefte “düz oranlı flate rate” KDV sistemine geçileceğini söyledi. Ağbal, üretim aşamasında KDV ödemelerinin sahte belge trafiğine yol açabildiğini belirterek, mükellefi belgelendirme külfetinden kurtarıp satıştan yüzde 10 KDV isteyeceklerini söyledi.

İngiltere deki KDV sistemini yerinde inceleyip analiz ettiklerini, sektörden önerileri topladıklarını belirten Ağbal, birkaç hafta içinde konuyu Ekonomik Koordinasyon Kurulu na (EKK) ve ardından da Bakanlar Kurulu na getireceklerini anlattı.

Ağbal, mevcut uygulamada işletmelerin, satışlarından yüzde 18 oranında KDV toplamışsa, alışları dolayısıyla ödedikleri vergileri düştükten sonra kalan KDV yi Maliye ye aktardığını vurguladı. Ağbal, bunun yerine getirecekleri sistemi şöyle anlattı:

“Normalde yüzde 18 KDV toplayan mükellefe, ‘Bize yüzde 10 unu ver, tek tek faturalarla biz de uğraşmayalım, sen de uğraşma. Hasılatının yüzde 10 unu KDV olarak öde diyeceğiz. Mükellef faturalarını gene toplayacak. Özellikle KOBİ lerde bu uygulama, sistemi basitleştiriyor. İşletmeler bazı giderleri faturalaştıramıyorlar. O zaman yüksek KDV ile karşılaşmamak için başka yollara yöneliyorlar. Bu düzenlemeyle Maliye açısından denetim ihtiyacı azalacak. Açık söylemek gerekirse zaman zaman sahte belge trafiğini doğuran önemli faktörlerden biri budur. İşletmeler belgeleyemedikleri harcamaları belgelemek için sahte veya muhteviyatı yanıltıcı belge kullanabiliyor.”