"Kaşıktaki yağ nerede"

Dostlar,

Paulo Chelho muhteşem eseri “SİMYACI”  da bir hikâye anlatır;

Bir genç sorumluluk ve yaşamın amacı üzerine aydınlanmak için beldesini terk eder. Diyar diyar gezmiş olsa da sorularına cevap bulamaz.

Sonunda bir beldeye gelir. Halk ile hasbihal eder, derdini söyler. Halktan birileri delikanlıya karşıdaki yüze dağı gösterirler ve orada bir bilge kişinin yaşadığını ve sorularına cevap verebileceğini söylerler.

Genç, vakit geçirmeden dağın zirvesinde bulunan bilgenin köküne varır. Sırasını bekler ve nihayet huzura çıkar. Bilgeye derdini anlatır. Bilge kendisine bir kaşık verir. Kaşık silme sıvıyağ ile doludur. Bilge gence sağdaki kapıdan girmesini ve bütün sarayı dolaştıktan sonra soldaki kapıdan geri dönmesini ister. Tek şartı vardır ki ,  “kaşıktaki yağ dökülmesin.”

Genç kapıdan çıkar ve bir müddet sonra diğer kapıdan geri gelir. Bilge “ Aferin evladım, kaşıktaki yağı dökmemişsin. Anlat bakalım neler gördün sarayımda?” der.

Genç , “ Hiç bir şey görmedim efendim. Çünkü bütün dikkatimi kaşıktaki yağa verdim. “ diye cevap verir.

Bilge , ” Hadi evladım, bir daha dolaş bakalım .” diyerek genci tekrar gönderir. Genç bu kez biraz daha geç gelir. Geldiğinde gördükleri karşısındaki şaşkınlığı yüzüne vurmuştur.

Bilgeye heyecanla , “ Efendim o ne muhteşem bir arslandı öyle, hele gül bahçesindeki binbir çeşit güller ne kadar harikaydı. Hayatımda o kadar muhteşem bir havuz görmemiştim. “ diyerek gördüklerini anlatır.

Bilge gülümseyerek , “Peki kaşıktaki yağ nerede ?” diye sorar. Gencin kaşığında bir damla bile yağ kalmamış hepsi dökülmüştür.

Bilge gence  , ” Evladım kaşıktaki yağ senin asıl vazifen olup, sana verilen görevdir. Önemli olan kaşıktaki yağı dökmemendir. Fakat dikkatini kaşıktaki yağa verirken, etrafında olan bitene de dikkat etmelisin. Halkın isteklerini dinlemeli, adil ve ferasetli olmalısın. Ama kesinlikle yağı yere dökmeden.” Der.

Nafiz Başkan yağı dökmemiştir.

Lakin o kadar odaklanmıştır ki, etrafına dikkat edememiştir.

Bırak kaşıktaki yağ biraz eksilsin, biraz dökülsün ama etrafında olan bitene, halkın şikâyetlerine, isteklerine, beklentilerine, gözlerini ve kulaklarını kapatma…

Yeni dönemde İlçemiz için seçilecek olan Belediye Başkanı ve meclis üyelerine şimdiden hayırlı olsun der; arkalarında   “ Sâye “   olacağımı bilmelerini isterim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi