Karlı, "Botanik park mezbelelik oldu"

Karlı, "Botanik park mezbelelik oldu"
Sarayönü İlçe Tarım eski müdürü ve Tema Gönüllüsü Mehmet Karlı, yaklaşık 400 bin lira harcanarak kurulan botanik parkın kendi kaderine terk edilerek mezbelelik haline dönüştüğünü söyledi. Milli servete sahip çıkılmadığını...

Sarayönü İlçe Tarım eski müdürü ve Tema Gönüllüsü Mehmet Karlı, yaklaşık 400 bin lira harcanarak kurulan botanik parkın kendi kaderine terk edilerek mezbelelik haline dönüştüğünü söyledi. Milli servete sahip çıkılmadığını belirten Karlı, Mevlana Arboretum'unun kurulduğunda Türkiye'deki 5 botanik parktan biri olduğunu ifade etti.

Botanik Parka sahip çıkılmamasını eleştiren Sarayönü İlçe Tarım eski müdürü ve Tema Gönüllüsü Mehmet Karlı, yaptığı açıklamada, " Aileler için mesire alanı, öğrenciler için ise eğitim alanı olmasını planlanarak kurduğumuz Mevlana Arboretum'u uygunsuz işler için kullanılan bir yer haline gelmiş durumda. Kaymakamlık bünyesinde benim proje koordinatörlüğümle Mevlana Kalkınma Ajansı'ndan alınan destekle 400 bin liraya mal olan botanik park Türkiye'de bulunan 5 Arboretum'dan bir tanesiydi. 170 türde 3 bin ağaç bulunan botanik park Kaymakamlıktan Belediye'ye devredilince sahipsiz kaldı. Fidanlar kurudu, ahşap binası yandı. Yazık, bu bir milli servetti." dedi.

"İki işçinin yeterdi"

Botanik parkla ilgilenmenin çok zor olmadığını kaydeden Karlı, "Belediye birçok İşkur işçisi çalıştırıyor. Mevsiminde 2 İşkur işçisi tahsis edilse hem koruma altında olur hem de her işi görülür. Zaten ağaçlar damla sulama sistemi ile sulanıyordu. İçinde iki kişi dolaşsa yeterdi. Biz kurduk belli bir altyapı oluşturduk şimdi yok olmaya doğru gidiyor. Bizden sonra Cihanbeyli 140 dekar alan başlattı botanik park çalışmasını. Bugün gidip bakınca harika bir şehir parkı ortaya çıkmaya başladığı görülüyor. Dört ağacı, iki binayı koruyamayan belediyemiz neyi koruyacak. Peygamber efendimiz kıyamet günü de olsa elinizdeki fidanı, tohumu ekin demiş. Bizim hazırladığımız altyapı geliştirilmek yerine kaderine terk edildi." şeklinde konuştu.

"Geleceği çok parlaktı"

Sahip çıkılmadığı için botanik parkın hayal edilenden çok farklı bir noktaya gittiğini ifade eden Mehmet Karlı, şunları söyledi: "Benim siyasi kimliğim de bulunduğu için şimdi muhalefet yapıyor denebilir ama ben bunları siyasi kimliğimle söylemiyorum. Yazıktır, günahtır. Sahipsiz kalınca bazı insanlar da orayı kötü amaçlı olarak kullanıyor. Bu alandaki binalar belediyenin binası. Buna zarar vermek suç olduğu gibi sahip çıkmamakta suçtur. Biz belediyeye devrettiğimizde fidanlar yemyeşildi. Zemin halı gibi çimdi. Çiçek gibi bir botanik park teslim etmiştik. Geleceği çok parlaktı. Bilimsel araştırmaların yapılacağı bir merkez kuracaktık. Hatta burada bir peyzaj mimarlığı bölümü bile açılması düşünüyordu. Doğa Okulu projemiz vardı. Yarım milyonluk botanik park sahip çıkılmadığı için tam bir hayal kırıklığına dönüştü."