Karatepe'nin GES isyanı

Karatepe'nin GES isyanı
Sarayönü'ne bağlı Karatepe mahallesi halkı, mahalle bitişiğindeki 196 dekarlık mera alanına özel bir firma tarafından Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapılmasına karşı çıkıyor. Mahallenin en verimli merasının yok edileceğini...

Sarayönü'ne bağlı Karatepe mahallesi halkı, mahalle bitişiğindeki 196 dekarlık mera alanına özel bir firma tarafından Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapılmasına karşı çıkıyor. Mahallenin en verimli merasının yok edileceğini savunan mahalle halkı, tüm şikayetlere ve olumsuz raporlara rağmen parselin mera vasfından çıkarıldığını ve proje sürecinin devam ettirildiğini dile getirdi.

Karatepe Mahallesi Muhtarı İbademin Eken, "Biz güneş enerjisi santraline karşı değiliz. Ama gelip en değerli meramızın üzerine yapıyorlar. Bizim hayvanlarımız nerede otlayacak. Ayrıca kooperatif sahamızın hemen dibine yapılıyor. Tarım alanlarımız da olumsuz etkilenecek. Mahallenin az ilerisinde daha uygun taşlık parseller var ama illa en verimli meramızı işgal ediyorlar. Tüm şikayetlerimiz devlet tarafından göz ardı ediliyor." dedi.

Karatepe mahallesinin kuzey istikametinde bulunan 196 dekarlık mera alan, mera vasfından çıkarılarak 9.9 megawatt kapasiteli bir Güneş Enerjisi Santrali yapımı için özel bir firmaya 49 yıllığına kiraya verildi. Bu yatırımın Karatepe mahallesine büyük zarar vereceğini savunan mahalle halkı ve mahalle muhtarı, şiddetle karşı çıkıyor.

Karatepe Mahallesi Muhtarı İbademin Eken, kendilerinin haberi olmadan mahallenin en değerli mera alanının kamu yararı diye iskan alanına dönüştürüldüğünü söyledi. Mahallenin en değerli merası olmasına rağmen vasfını yitirmiş mera alanı olarak gösterilerek bu kararın alındığını anlatan Eken, yaptığı açıklamada, "148-1 nolu parseli oluşturan mera alanı bizim en değerli meramız. Bu değişiklik yapılacağında kimseye sormadılar. Çalışmalar 2012'de başlamış. Ne bize ne köylüye hiç bir şey sorulmadı." dedi.

Raporu kâle almadılar

2017 yılına kadar hiç bir şeyden haberleri olmadığını kaydeden İbademi Eken, "2017 yılında Konya Valiliği'nin ilgili komisyonu değerlendirme için konusu teknik heyete havale etti. Teknik heyette de Sarayönü Belediyesi, İlçe Tarım, maliye, kadastro, köy muhtarlığımız ve iki kişi yer aldı. Maliye ve kadastro olumlu rapor verirken, komisyonun çoğunluğu olumsuz rapor verdi. Buna rağmen enerji yatırımı olduğu için önemli yatırım diye raporumuzu kale bile almadılar." şeklinde konuştu.

Mera gaspı yapılıyor

Olumsuz rapora rağmen sürecin devam ettirildiğini ifade eden Eken, "Böyle olumca Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Konya Valiliği, Konya İl Tarım Müdürlüğü, Sarayönü Kaymakamlığı ve Sarayönü Belediyesi'ne itiraz yazısı yazdık. Üst kademelerden bize dolaylı olarak EPDK üzerinden dönüş oldu. Bu yatırımın yapılabilmesi için uygunluk aranan maddelere ters bir durum varsa yatırım onaylanmaz denildi. Mera kanuna göre buraya bir şey yapmaları mümkün değil ama kitabına uyduruyorlar. Burada resmen bir mera gaspı var."

İtirazlarımızı yaptık

Yatırımın başka yere kaydırılması için her türlü itirazı yaptıklarını anlatan Mahalle Muhtarı İbademi Eken şöyle konuştu: "Çed raporu olmadan bu yatırıma onay verdiler. Konya Çevre İl Müdürlüğü'ne ÇED raporu olmadan nasıl onay verirsiniz diye müracaatta bulunduk ama Konya Valili "ÇED raporuna gerek yok" diye görüş bildirmiş. Bu çapta bir yatırım için ÇED raporu alınması gerekli yönetmeliklerde yazıyor. Mera alanında yapılacak imar değişikliğinin Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülmesi gerekiyordu ancak onlarda kararı almayıp Ankara'ya göndermişler. Bir şekilde bu imar plan değişiklik kararı alındı ve askıya çıkarıldı. 8 Ocak tarihi itiraz için son gündü. Kalabalık bir toplulukla giderek itirazımızı yaptık."

Dava açacağız

Eken, birçok yerden istedikleri sonucu alamayınca Milletvekili Hüsnüye Erdoğan'a da müracaat ediklerini belirterek, "Toplam 196 dekarlık alana yapılacak 9.9 megawatt kapasiteli dev Güneş Enerji Santrali, köy genişleme sahasının 50 metre ötesinden, kooperatif sahamızın hemen dibinden başlıyor. Mahallemize her yönden zarar verecek bu yatırımın engellenmesi için İdare Mahkemesinde dava açacağız. Kamu yararı diyorlar ama bizim köyümüze tamamen zarar veriyor. Milletvekilimiz Hüsnüye Erdoğan'a da bu sıkıntımızı ilettik ama ondan da "beni aşıyor" cevabını aldık."

Yatırıma karşı değiliz

Yatırıma karşı olmadıklarını fakat bu yatırımın daha uygun parsellere alınmasını istediklerini vurgulayan Eken, "Biz yatırımın yapılmasına karşı değiliz. Uygun yerler varken neden buraya yapılıyor. Biz buna itiraz ediyoruz. Biz köyün hemen çıkışına, en değerli meramızın üzerine ve kooperatif sahamızın dibine yapılmasına karşıyız. Yatırım kooperatif sahamızın ilk kuyusunun yanından başlıyor. Tarım arazilerimiz levhaların çektiği sıcaktan olumsuz etkilenecek. Bunun yanı sıra en verimli meramız gittiğinde hayvanlarımız nerede otlayacak. Biz illa 148-1 nolu parsele yapmak istiyoruz diyorlar ama 146-1, 1793, 1795 nolu parseller taşlık, yani bu yatırıma daha uygun. Bu parseller 4 kilometre uzaklıkta olduğu için ekstra yatırım maliyetinden kaçınıyorlar ve bu yüzden meramızı işgal ediyorlar. Mahallemizin yaşam alanına bu şekilde müdahale edilmesine izin vermeyeceğiz. Biz bu yatırımı istemiyoruz dedikçe her taraftan üzerimize baskı yağıyor. Dayatmayla bu işi yapmaya çalışıyorlar. Biz her türlü mücadelemizi yapacağız." dedi.

Etiketler :