“Kahveci esnafının dayanacak gücü kalmadı!”

“Kahveci esnafının dayanacak gücü kalmadı!”
Sarayönü Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş, normalleşme adımları kapsamında açılan ancak oyun oynatılması yasak olan kahvehanelerin sorunları hakkında konuştu.Koçaş, 1 Haziran itibaren mekanların açılmasına rağmen, umuma...

Sarayönü Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş, normalleşme adımları kapsamında açılan ancak oyun oynatılması yasak olan kahvehanelerin sorunları hakkında konuştu.

Koçaş, 1 Haziran itibaren mekanların açılmasına rağmen, umuma açık mekanlarda oyun yasaklarının hala kalkmasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Koçaş, oyun yasağından dolayı işletmelerin yüzde 80 müşteri kaybı yaşadığını belirterek, “Bu uygulama sürecinde kahvehanelerin ayakta kalması mümkün değil. Kahveci esnafının dayanacak gücü kalmadı.” dedi.

“Ayakta kalmaları mümkün değil”

Kahveci esnafının dayanacak gücünün kalmadığını söyleyen Koçaş, yetkililere seslenerek, “Pandemi dönemi ve sonrasında kahvehanelerimiz hijyen kurallarına en çok uyan meslek gruplarının içindedir. Her masada dezenfektan, maske ve eldivenleri görebilirsiniz. Sosyal mesafe kuralına en çok kahvelerimizde uyuluyor. Dolayısıyla yetkililere seslenmek istediğim nokta, bu şekilde kahvehanelerin ayakta kalması mümkün değil.” diye konuştu.

“5 aydır eve ekmek götüremiyorlar”

Sarayönü’nde birçok kahvehane olduğunu bunların istihdam da sağladığını belirten Koçaş, “Bu insanlar yaklaşık 5 aydır evine ekmek götüremiyor. Çocuklarının yüzlerine bakamaz, ceplerine harçlık koyamaz oldular.” dedi.

Normal çalışma düzenine biran önce geçilmesi gerektiğini söyleyen Koçaş, “İşletmelerin ayakta kalabilmesi ve kahvecilerimizin evine ekmek götürebilmesi için gerekli kuralları ve şartları yerine getirmek ve hijyen kurallarına uymak koşuluyla oyunları serbest bıraksınlar. Örneğin, her oyunda yeni kağıt açılabilir, tek kullanımlık örtüler kullanılabilir, okey taşları, tavla taşları oyundan sonra dezenfekte edilebilir. İstenilen bütün kurallara uyularak, hiçbir risk almadan ve yaratmadan kahvecilerimizin eline ekmeği verilebilir. Bir çoğu dükkan kirasını, ev kirasını ödeyemediği gibi devlete olan vergi, bağ-kur, sigorta gibi yükümlülüklerini yerine getiremeyip, erteliyorlar. Kahvecilerimiz kredi alarak, bu dönemi borçlanarak atlattılar ama 9’uncu ay itibariyle borçların ödemeleri geliyor. Dolayısıyla biran önce oyun yasaklarının kaldırılması gerekiyor.” diye konuştu.