Kahvaltınızı Lezzetlendirecek En İyi Menemen Nasıl Yapılır?

Kahvaltınızı Lezzetlendirecek En İyi Menemen Nasıl Yapılır?
Türk mutfağında kahvaltı dendiği zaman her evin mutfağında muhakkak pişen o şaheser, evet menemen! Biberlerin tereyağında kavrulduğu o kokuyla güne uyanmak... Hele ki yanında fırından yeni alınmış sıcacık çıtır ekmek...

Türk mutfağında kahvaltı dendiği zaman her evin mutfağında muhakkak pişen o şaheser, evet menemen! Biberlerin tereyağında kavrulduğu o kokuyla güne uyanmak... Hele ki yanında fırından yeni alınmış sıcacık çıtır ekmek ve taze demlenmiş çay da varsa tam bir ziyafet!

Kahvaltıya ne hazırlasam diye düşündüğünüz an hemen malzemeleri bir araya getirip kolaylıkla pişirebileceğiniz, öğrenci evlerinden geniş aile evlerine her bütçeye uygun, hazırlaması basit; fakat lezzet ipuçları sayesinde tadı üst boyutlara ulaşacak menemen tarifi Nefis Yemek Tarifleri ayrıcalığıyla huzurlarınızda!

Mevsiminde kırmızı, sulu, yumuşak domatesler ve diri yeşil biberlerle yumurta birleştiğinde enfes bir öğüne dönüşen menemen yapımı her ne kadar kolay olsa da ufak birkaç püf noktası ile aslında çok daha keyifli bir lezzet sunabilir. Bu aşamada ihtiyacınız olan bilgileri elbette Nefis Yemek Tarifleri olarak derledik ve videolu, resimli anlatımıyla bir araya getirdik.

Domates, biber ve yumurta gibi üç ana kahvaltılık malzeme ile hazırlanan menemen, tarihte ilk olarak İzmir Menemen ilçesine nüfus mübadelesi ile göçen Girit Türkleri tarafından pişirilmiştir. Tarif ismini de yine bu ilçeden almıştır. O halde, Girit Türklerine böyle vazgeçilmez bir tarif ürettikleri için çokça teşekkür borçluyuz…

Peki, damaklarda iz bırakan, lezzetiyle diğerlerinden ayrılan menemen nasıl yapılıyor? Menemen yapılışı tüm incelikleriyle aşama aşama bu tarifte sizleri bekliyor, kaçırmayın!

Menemen Malzemeleri: Tadına Doyulmaz Bir Deneyim!

Gerçek bir menemen lezzeti için malzemeleri doğru seçmeli, gerekli adımları sırasıyla uygulamalısınız. Az önce de belirttiğimiz gibi menemen yapılışı için gerekli malzemeler az olsa da malzemeyi kaliteli seçmek, domatesin iyisini, biberin tazesini seçmek aromayı yükseltir. Malzemelerin detayları için lütfen tarifi ziyaret ediniz.

Tarif için: Menemen Tarifi

Menemen Malzemeleri

  • Sıvı yağ
  • Biber
  • Domates
  • Tuz
  • Yumurta
  • Kaşar peyniri

Malzemeleri de listeledikten sonra şimdi geçelim aşamalarıyla menemen tarifi ve püf noktalarına!

Kahvaltıda Herkesi Sevindirecek Ziyafet Var: Menemen Tarifi, Nasıl Yapılır?

Her yaştan damak zevkine hitap eden, kahvaltıda daha çok tercih edilse de aslında günün her öğününde kurtarıcı olabilecek menemen nasıl yapılır? Eğer menemen yaparken tereddüt yaşıyor veya aradığınız lezzeti bir türlü bulamıyorsanız size enfes bir çözüm sunuyoruz. İşte, tüm yapılış aşamalarıyla gerçek menemen tarifi:

  • Biber ve domatesleri güzelce yıkayıp temizleyin.
  • Biberleri ince ince doğrayıp sıvı yağ eklediğiniz tavaya alıp rengi dönüp yumuşayana kadar kavurun.
  • Biberler kavrulurken domateslerin kabuklarını soyabilirsiniz. Kabuklarını soyup küçük küçük doğradığınız domatesleri de biberlerin olduğu tavaya ekleyin.
  • Domatesleri de ekledikten sonra kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişmeye bırakın.
  • Eğer menemenin içine kaşar eklemek isterseniz bu esnada kaşar peynirini rendeleyebilirsiniz.
  • Domatesler iyice piştikten sonra içine dilediğiniz kadar veya tarifteki ölçüdeki kadar yumurta ekleyin ve görseldeki gibi tavanın içinde yumurtaları çırpın. Eğer bu sizi zorluyorsa, tavanız derin değilse yumurtaları ayı bir kasede çırpıp menemenin içine ekleyebilir ve tekrar biraz daha karıştırabilirsiniz.
  • Son olarak tuz ve damak tadınıza göre belirlediğiniz diğer baharatları da ekleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Orijinal Tadında Menemen Hazırlamanın Püf Noktaları

  • Kış aylarında menemen yapıyorsanız domatesler fazla sulu olmayabilir bu aşamada kavrulurken tavaya yapışabilir. Bunu önlemek adına tavaya biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.
  • Kışın içi hafif sert ve beyaz domateslerle çok karşılaşırsınız. Bu durumda menemene lezzet katmak için az miktar salça ve kırmızı toz biber ekleyebilirsiniz.
  • Eğer evde domates yoksa yazdan hazırladığınız domates soslarından da faydalanabilirsiniz; aynı görevi görecektir.
  • Menemen tarifi, her ne kadar İzmir’in Menemen ilçesiyle bağdaştırılsa da Samsun Çakallı mevkiinde çok meşhurdur. Çakallı menemeninde bolca tereyağı kullanılır. Tıpkı pirinç pilavındaki gibi menemende de tereyağı fark yaratır.
  • Çakallı usulü menemen hazırlamak için yumurtaları tavanın içinde çırpmanız gerekir.
  • Eğer domates, biber gibi malzemeleri yeterince küçük doğramadıysanız eziciyle bu malzemeleri iyice ezip homojen bir kıvam almasını sağlayabilirsiniz.
  • Kaşar peyniri esasında çok tercih edilmese de menemene kremsi bir kıvam kazandıracaktır.

Menemen Kaç Kalori?

Yaz domatesleriyle lezzetini taçlandıran, sıcak mevsimlerde kış için bolca konservesi hazırlanan menemen kaç kalori? Diyet beslenmesi için uygun mudur? Kilo kontrolü sürecinde olanlar menemen yemeli mi?

Menemen domates ve biberle hazırlandığı için vitamin ve lif açısından zengin bir kaynak olduğu gibi, kullanıldığı yumurta sayesinde de protein içerir. Az yağlı ve az tuzlu hazırlandığında diyette tüketilmesinde ciddi bir sakınca yoktur. Eğer diyetteyseniz menemen yanında tükettiğiniz ekmek miktarına ve çeşidine dikkat etmelisiniz. İnce bir dilim tam buğday, çavdar veya kepek ekmeği tüketilebilir. Ancak, menemenin bolca taze ekmekle tüketildiği bilindiği için diyette olmayan kişilerin de bu aşamada dikkatli olmalarını ve diğer öğünlerdeki karbonhidrat tüketimini kısıtlamalarını tavsiye ederiz.

Peki menemen kalori değerleri hangi rakamlara işaret ediyor?

1 porsiyon menemen 177 kalori, 1 çorba kaşığı menemen 25 kalori, 100 gram menemen ise 71 kaloridir.

Menemen Nasıl Yazılır? Menemen mi Melemen mi?

Restoran menülerinde kahvaltılık bölümünde, menemeniyle meşhur lokantalarda şu yazıyı görürseniz şaşırmayın: Melemen! Doğru yazılışı menemen olsa da melemen kullanımı da yaygındır. Eğer siz menemen mi melemen mi doğrudur diye merak ediyorsanız sorunuzun TDK onaylı yanıtı ‘menemen’ şeklinde olacaktır.

Etiketler :