"İsraf etme, insaf et"

"İsraf etme, insaf et"
Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, ekmek israfına dikkat çeken açıklamalarda bulunarak israfın önlenmesi için farkındalık oluşturulması gerektiğini anlattı.Müftü Vekili Topcu, "sahip olduklarımız başkalarının hayali...

Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, ekmek israfına dikkat çeken açıklamalarda bulunarak israfın önlenmesi için farkındalık oluşturulması gerektiğini anlattı.

Müftü Vekili Topcu, "sahip olduklarımız başkalarının hayali olabilir" sloganıyla sağlıklı beslenme, israf, aşırı tüketim, çevre sağlığı ve sosyal sorumluluklar konusunda değerlendirmede bulundu.

Topcu, "Tarım ve Köy işleri Bakanlığının verilerinden hareketle ülkemizde günde 125 milyon adet 200 gramlık ekmeğin üretilmektedir. Bunun sadece 120 milyonu tüketilmekte, bu durumda 5 milyon ekmek israf edilmektedir. Ekonomik değer itibariyle bir kilo buğdayın bir kilo ekmek demek olduğu dikkate alındığında, 450 bin ton buğday her sene israf ediliyor, çöpe atılıyor. Gıda israfı ve tüketici alışkanlıkları aile ortamında başladığından doğal hayatı gerçek yaşamdan öğrenen çocuklar, toplum sorumluluğu bilincini de öğreniyor" dedi.

İhtiyaç miktarı kadar alın

Müftü Vekili Topcu, israfın sadece ekmek konusunda değil her alanda önlenmesi gerektiğini savunarak, "Tabağındaki yemeği sonuna kadar bitirme gayreti içine giren herkes aynı zamanda sofrasındaki çeşitliliği de bir miktar azaltacak. Aslında yaşam tarzına en uygun miktar ve çeşitte alınan gıdalar vücudumuzu sağlıklı kılacak. Yemek kültürü, yaşanan çağa ve coğrafyaya göre değişkenlik gösterse de değişmeyecek tek şey yemeğin ihtiyaç miktarı alınmasıdır" dedi.

Sıfır atık sosyal yapının ön şartı

İnsanların, yeme-içme ve giyim-kuşamda olduğu gibi, zaman, sağlık ve çevre gibi konularda israfının dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirten Topcu, "İsraf bir tüketim çılgınlığıdır, savurganlıktır. Bugün dünyada birçok insan sağlıklı ve yeterli beslenme imkanlarından yoksun bir şekilde açlıkla pençeleşirken, bir çoğu da sağlıksız gıdaları haddinden fazla tüketmekten kaynaklanan hastalıklarla mücadele etmektedir. "Sofrada Sıfır Artık" sağlıklı beslenmenin ön şartıdır. Soframızdan çöpe giden yiyeceklerde, musluğumuzdan boşa giden sularda açlık ve sefalet içinde yaşayan insanların hakları vardır. "Sofrada Sıfır Artık" sağlıklı bir sosyal yapının ön şartıdır. İsraf etmeyin, insaf edin. Umuyoruz ki herkes bu alanda tasarruf bilinci oluşturmak için çaba sarf eder" dedi.