HÜRRİYET NEDİR

Hürriyet ne demektir? Gerçek anlamını kavrayabiliyor muyuz acaba? Birçoğumuz gazete adı olarak biliriz. Kelime anlamı olarak da özgürlüktür. Peki, özgür olmak, hür olmak nedir? Serbestçe dolaşmak, irademizi özgürce kullanmak…

Hürriyet bize ecdadımız tarafından hediye edilmiştir. Çünkü hürriyet için en büyük bedeli ecdadımız ödemiştir. Biz de bu mirasın sefasını sürmekten başka bir şey yapmayız. Özgürce Vatan topraklarında dolaşırız çok şükür, fakat özgürce dolaşmanın ne demek olduğunu uğruna Çanakkale’de bedelini ödeyen ecdadımız bilir.

Memleketimizin havasını rahatça içimize çekeriz, fakat bunun bir bedeli olduğunu bazen unuturuz. Hâlbuki bu bedel tam 103 yıl önce Çanakkale’de ödenmiştir. Düşman bütün hoyratlığıyla kutsallarımızı çiğnemeye geldiği vakit, bu vatanın evlatları düşmana fırsat vermemiştir. Metre karesine altı bin mermi atıldığı, yeryüzünde cehenneme misal bir ortamda onlar vatanı müdafaa etmişlerdir.

Biz hürriyetin ne demek olduğunu tam kavrayamadık ama onlar bizim hür yaşamamız için kanlarını, canlarını ve hayallerini feda ettiler.

‘’DUR YOLCU, BİLMEDEN BASIP GEÇTİĞİN BU TOPRAK, BİR DEVRİN BATTIĞI YERDİR

EĞİL DE KULAK VER, BU SESSİZ YIĞIN; BİR VATAN KALBİNİN ATTIĞI YERDİR. ‘’

Şairin değindiği gibi bu vatan kalbinin atması için uğrunda canlar feda edildi, kan döküldü. Hâlbuki düşman, bu kalbi söküp çıkaracağından emindi. Bugüne kadar cihanın gördüğü en kuvvetli donanmayla geldiler. İstanbul’da kullanacakları paraları dahi basmışlardı.

Ancak bilmiyorlardı ki bedelini daha önce ödediğimiz bu vatan topağı uğruna varlığımızı tekrar feda ederiz. Ecdadımızın kanlarıyla mahsuldar kıldığı bu toprakları, tekrar kanlarımızla sularız. İşte ecdadımız bu şuurla Çanakkale’ de cihanın eşine rastlamadığı bir destan yazdı.

Bizler hür yaşıyorsak, ecdadımızın ödediği bedeller sayesindedir. Şair Necmeddin Halil Onan’ın ÇANAKKALE hakkındaki şu dizeleri hakikati bir parça aydınlatmaktadır:

Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin,

Yaptığı bu tepeler, amansız çetin,

Bir harbin sonunda, bütün milletin,

Hürriyet zevkini tattığı yerdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi