Hıdrellez coşkuyla kutlandı

Hıdrellez coşkuyla kutlandı
Her yıl 6 Mayıs tarihinde kutlanan, baharın müjdecisi olarak görülen ve kültürümüzde önemli bir yeri olan Hıdrellez Bahar Bayramı, Sarayönü'nde coşkuyla karşılandı.Hıdrellezin bir gün öncesinde hafif etkili olan yağmur...

Her yıl 6 Mayıs tarihinde kutlanan, baharın müjdecisi olarak görülen ve kültürümüzde önemli bir yeri olan Hıdrellez Bahar Bayramı, Sarayönü'nde coşkuyla karşılandı.

Hıdrellezin bir gün öncesinde hafif etkili olan yağmur yağışı çiftçileri ve vatandaşları bir nebze olsun sevindirirken, ertesi gün hıdrellezi kutlayanlar mesire alanlarını doldurdu. Herhangi bir programın düzenlenmediği ancak ailelerin bireysel olarak kutladığı Hıdrellez'de, piknik alanları önceki yıllara göre dolup taşmasa da yinede ilgi vardı.

Sarayönü dışından misafirleri de ağırlayan ve özellikle Hıdrellez'in değişmez adresleri olan Kavaklık, Büyükzengi, Beşgöz, Değirmenli, Konar, Bağlar gibi mesire alanlarını tercih eden vatandaşlar bir gün önceden düşen yağışlara aldırış etmedi. Güzel havayı fırsat bilen ve mesire alanlarına ilgi gösteren vatandaşlar yağışları ve gelmekte olan yazı kutladı.

Konar'da bir başka güzel

1903 yılında zorunlu göç ile gelerek o dönemdeki ismi Killikuyu olan Konar Mahallesi'ne yerleşen Kırım Tatarları ise dedelerinden gelen kültür ve geleneklerini yaşatmaya devam ediyor.

Her evden bir kap yemeğin getirilmesi ile bir araya gelen vatandaşlar birlik ve beraberlik içerisinde hıdrellez yemeği yedi. Yemeğin ardından ise bolluk, bereket, birlik, beraberlik ve huzur için şükür duası yapıldı.

Kırım'da ki örf, anane ve geleneklerinden kopmadıklarını ve Konar'a geldikleri 1903 tarihinden bugüne kadar bu geleneğin her yıl tekrarlandığını dile getiren vatandaşlar, sonraki nesillere de bu kültürün aktarılmasına büyük önem verdiklerini dile getirdiler.

Hıdrellez nasıl doğdu?

Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak adlandırılan Hıdrellez, Hızır ve İlyas Peygamber'in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanıyor. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında zamanla Hıdrellez şeklini almış.

Halk arasında 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir. Hızır ve Hıdrellez'in kökeni hakkında çeşitli görüşler var. Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğunu savunanların yanında, İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğunu söyleyenler de bulunuyor.

Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış, zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk, bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu ya da peygamber. Hızır'ın kimliği, yaşadığı yer ve zaman belli değil. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolü. İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.