HER YAZ AYNI ÇİLE

HER YAZ AYNI ÇİLE
Sarayönü'nde her yıl yaz aylarında ortaya çıkan tiksindirici koku, vatandaşı çileden çıkarmaya devam ediyor. Özellikle gece saatlerinde etkili olan koku nedeniyle birçok kişi sosyal medya hesabından kokuya neden olanlara tepki...

Sarayönü'nde her yıl yaz aylarında ortaya çıkan tiksindirici koku, vatandaşı çileden çıkarmaya devam ediyor. Özellikle gece saatlerinde etkili olan koku nedeniyle birçok kişi sosyal medya hesabından kokuya neden olanlara tepki gösteriyor. Her yaz dönemi pis kokularla başı belada olan ilçe halkı, yine şu günlerde kapısını penceresini açamaz duruma geldi.

Hemen hemen her gün Sarayönü ilçe merkezini kaplayan kokuya yıllardır çözüm bulunamıyor. Pis kokular, Sarayönü ilçe merkezinin yanı sıra Ertuğrul, Bahçesaray ve Konya-Afyon karayolunda seyahat edenleri de rahatsız ediyor.

Yıllardır, bu koku problemlerine bir çözüm bulunamazken, tüm yaptırımlar yetersiz kalıyor. Hiç bir sonucun alınamadığı koku çıkmazında, ilçe yöneticilerinin geçtiğimiz yıllarda yaptığı girişimler hiçbir etki göstermedi.

Havaların ısınmasıyla birlikte koku kâbusu yeniden başladı. Temmuz sıcağı nedeniyle evlerinde bunalana vatandaşlar, kapı ve pencerelerini açamamaktan, balkonlarına ve dışarıya çıkamamaktan şikayetçi. Geçtiğimiz yıllarda da ilçemiz ve bölge halkını rahatsız eden ve halen bir türlü çözüme kavuşturulamayan koku sorunu yine gündemde.

Günün belli saatlerinde hakim rüzgarlarında etkisiyle ilçe merkezini boğan koku nedeniyle Sarayönü'nde ki tüm evlerin kapı ve pencereleri kapatılırken, defalarca gündeme gelmesine rağmen henüz sonuç alınamadı. Yapılan tüm denetim, uyarı ve cezalara rağmen hala kokunun önüne geçilemedi.

Kompost üretim tesisi ile tavuk çiftliğinden çevreye yayıldığı iddia edilen amonyak gazı nedeniyle kapı, pencere açılamazken duruma geldiklerini dile getiren vatandaşlar; “Tüm dünya corona virüsü ile mücadele ediyor Sarayönü halkı olarak biz ise kokana virüsüyle. Üstelik bu virüse ne maske ne sosyal mesafe hiçbir şey etki etmiyor. Bu sıcak yaz günlerinde bu koku bu virüs ne zaman aktif hale gelecek endişesiyle kapılar pencereler kapalı vaziyette bekliyoruz. Sinir sistemimiz iflas etti. Psikolojimiz bozuldu. Bu bizim kaderimiz mi?” şeklinde ortaya koydu.

'Adres belli, yaptırım yok'

Uzun süre önce gündeme gelmesiyle birlikte, yaz aylarında daha sık konuşulmaya başlanan koku ile ilgili olarak henüz bir mesafe kat edilememiş olması ise vatandaşların huzurunu bozuyor. Kokudan oldukça rahatsız olan vatandaşlar, "Bu koku Sarayönü'nün her tarafını sarıyor. Oldukça rahatsızlık veren bir koku.

Bu kokuların adresi nereden geldiği belli. Bu gün yüzü gibi aşikar. Buna rağmen neden çözüm bulunamıyor, anlamış değiliz. Belki sürekli Sarayönü'nde kalmayanlar akşam saatlerinde daha yoğun hissedilen bu kokunun nereden geldiğini anlayamayabilir ama Sarayönü'nde ki vatandaşlarda, Sarayönü'nde kalan yetkili ve etkili isimlerde bu kokuların kaynaklarının neresi olduğunu çok iyi biliyor" dediler.

Böyle nereye kadar

Sarayönü halkının burun direklerini sızlatan koku hakkında yetkilileri göreve davet eden vatandaşlar, "Kaç yıldır aynı çileyi çekiyoruz. Bazı kesimlerden ekonomi ve istihdam konusunda getirileri ön plana çıkarılarak, bu işletmeler korunmaya çalışılıyor. Kokuya sebebiyet veren bu işletmeler Sarayönü ekonomisi için önemli olabilir. Birçok insana istihdam sağlayan bu işletmelerin yöneticileri, bulunduğu yerde yaşayan insanlara da hassasiyet göstermeli.

Bu koku Sarayönü'nün kaderi olamaz. İşletmelerin yönetimi artık bu kokunun önlenebilmesi için girişimde bulunmalı. Onlar görevlerini yapmıyorsa, yetkililer üzerine düzen görevi yapmalı" diyerek çözüm bulabilecek kişileri göreve çağırdı.

"Kalıcı çözüm bulunmalı"

Kokuya en etkin şekilde maruz kalan mahallelerden birisi olan Saraç Mahallesi Muhtarı Ferhat Çetinkaya, mahalle halkı ve kendi adına şikâyetlerini dile getirdi.

Kokuların Sarayönü için artık bir kabus haline geldiğini kaydeden Çetinkaya, yaptığı açıklamada "Hakim rüzgarların etkili olduğu günlerde ilçemize gelen kokuları, ilçe girişinde bulunması hasebiyle ilk olarak mahallemiz karşılıyor.

Saraç mahallemiz, bilindiği gibi en çok nüfusu barındıran mahallelerden biri. Yeni yapılan TOKİ konutları nüfusu katladı. Vatandaşlarımız daha rahat bir yaşam için yeni konutlarına oturdular. Ne var ki yıllardır çözülemeyen bu koku illeti hepimizi bezdirdi.

Her sene aynı sorunla karşı karşıyayız. Havalarını çok sıcak olduğu bu günlerde kapı pencere açmamız dahi mümkün olmuyor. Kokular evlerin içine perdelere mobilyalara bile sindi. Artık bir çözüm bulunsun.

Ara sıra kukuya çare bulunması için girişimlerde bulunuldu ama nafile. Bir sonuç alınamadı. Artık kalıcı bir çözüm için hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor " dedi.