Hayvan varlığı 25 bin arttı

Hayvan varlığı 25 bin arttı
Sarayönü'nde TÜİK verilerine göre 2019 yılında büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında ciddi bir artış yaşandı. İlçedeki küçükbaş sayısı 89 binden, 113 bine çıktı. Küçükbaş sayısı 24 bin arttı. Büyükbaş...

Sarayönü'nde TÜİK verilerine göre 2019 yılında büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında ciddi bir artış yaşandı. İlçedeki küçükbaş sayısı 89 binden, 113 bine çıktı. Küçükbaş sayısı 24 bin arttı. Büyükbaş sayısı ise 28 bin 800'den 29 bin 964'e çıktı. Büyükbaş sayısında, 1.164 artış meydana geldi. Simental, Esmer, Jersey, Holstein gibi kültür ırklarının sayısında ciddi bir sıçrama yaşanırken, üreticilerin elindeki kültür ırklarıyla yerli ırkların kırılması sonucunda elde edilen melez ırkların sayısında düşüş yaşandı. Bu da süt verimi ve kalitesine büyük katkı sağladı.

Sarayönü’nde son dönemde hayvancılıkta ve hayvansal ürün üretiminde önemli gelişmeler yaşandı. İlçeyi hayvan ve süt üretiminde bir merkez haline getirmeyi amaçlayan projelerin meyvelerini vermeye başlamasıyla sevindirici bir tablo ortaya çıktı. TÜİK tarafından yayınlanan 2019 yılı hayvan varlıkları ve hayvansal üretim istatistiklerinin yayınlanmasının ardından, bu alanda büyük bir ilerleme olduğu ortaya çıktı.

Devletin hayvancılığın gelişmesi için yürüttüğü projeler, Sarayönü’nde hayvancılığın gelişmesine ve modernleşmesine katkı sağladı. Ipard projeleriyle ilçe birçok modern ve yüksek kapasiteli hayvancılık tesisine kavuştu. Ipard projelerinde Konya’nın ilçeleri arasında lider konumda olan Sarayönü’nde ayrıca hayvancılığa yönelik KOP projeleri gelişimi hızlandırdı.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği tarafından gerçekleştirilen projeler de ilçede büyükbaş hayvan varlığına ve süt üretimine katkıda bulundu. Tigem yatırımları da ilçedeki hayvancılık sektörünü doğrudan etkiledi.

Büyükbaş hayvancılıkta melez ve yerli ırkların sayısında yaşanan düşüşün yanı sıra kültür ırklarında büyük artış yaşanması, ilçedeki süt verimini ve süt kalitesini arttırdı. Kültür ırklarından elde edilen erkek buzağılar ise kesimlerde ve satışlarda üreticisine daha çok kazandırdı. Bir yıl içerisinde küçükbaş sayısı 24 bin, büyükbaş sayısı bin civarında arttı.

Küçükbaş verileri sevindirici

Sarayönü’nde 2020 verilerine göre 113 bin koyun bulunuyor. Bunun büyük çoğunluğunu yerli ırklar oluşturuyor. 62 bin 400 yetişkin, 42 bin 600 genç ve yavru olmak üzere 105 bin adet yerli ve diğer ırklardan koyun bulunuyor. Küçükbaş hayvanlar içerisinde merinos koyununun sayısı 3 bin. Yaklaşık 5 bin adet de kıl keçisi bulunuyor.

Büyükbaşta artış yaşandı

İlçede büyükbaş hayvanlarda melez, kültür ve yerli olmak üzere 29 bin 964 adet sığır bulunuyor. Kültür ırklarının sayısı 25 bin 470’i bulurken, melez ırklar toplam sayının 4 bin 292'sini oluşturdu. Yerli ırkların sayısı ise 202’de kaldı. Kültür ırklarında 25 bin 470sığırın 13 bin 930’unu yetişkinler oluşturdu. Melez ırklarda ise 4 bin 292 sığırın 1 bin 602'sini yetişkinler oluşturdu.

Kültür arttı, verim arttı

Büyükbaş hayvancılıkta varlık sayılarının artmasının yanında kalitenin de artması sevindirdi. Simental, Esmer, Jersey, Holstein gibi kültür ırklarının sayısında ciddi bir artış yaşanırken, üreticilerin elindeki kültür ırklarıyla yerli ırkların kırılması sonucunda elde edilen melez ırkların sayısında düşüş yaşandı. 2016 yılında ilçede 11 bin 160 adet melez büyükbaş hayvan bulunurken, 2019 yılında bu sayı 4 bin 292'ye düştü. Buna karşılık 2016 yılında kültür ırkların sayısı 8 bin 810 iken, 2019 yılında bu sayı 25 bin 470'e yükseldi. Bu durum süt veriminin ve kalitesinin artmasına direk etkide bulundu. Bunun yanı sıra üreticiler elde edilen erkek buzağılardan daha çok kar etti.

Bunların yanı sıra ilçede 30 adet at, 70 adet eşek bulunuyor.