HAREKETSİZ YAŞAM

Hareketsizlikten hücre paslanması doğuyor. Omurga sağlığı çok önemli. Hiç hareket etmeden çoğunlukla, omuzların ve omurganın öne doğru büküldüğü pozisyonda oturmak, omurga sağlığı için ciddi tehdit oluşturuyor.

Kambur oturmak, disklerde, bağlarda ve eklemlerde dengesiz yüklenme, zorlanma ve gerilime sebep oluyor. Omurga zamanla aşınıyor. Esneklik, hareket kabiliyeti ve gücünü kaybediyor. Dik durmamızı sağlayan, hareketlerimize izin veren kasların zayıflaması omurgaya aşırı yük bindiriyor.

Kas hücreleri kalori yakarak, aslında metabolik bir iş yapıyor. Yaş aldıkça, kas hücrelerinin azalması, bizim eskisinden daha az kalori yaktığımız anlamına geliyor. Metabolik hızımız yavaşlıyor.

Düzenli hareket çok önemli. Kaslar, yağ yakan fabrikalar. Hareket, kemiklerde kalsiyum birikimini kolaylaştırıyor. Hareket, kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan, moralimizi yükselten endorfin hormonunun salgılanmasına yol açıyor.

Kas kütlesi, kemik erimesini yavaşlatıyor. Kilo almayı önlüyor. Kas kütlesini korumak çok önemli.

Düzenli olarak, güç artırıcı hareket etmezsek, her 10 yılda kas kütlemizin % 5'ni kaybediyormuşuz. Doğada vakit geçirmek, açık havada yürüyüş yapmak, toprakla temas, huzursuzluğu alarak, enerjiyi yapıcı konulara yönlendirmeyi kolaylaştırıyor. İlişkilerimiz yaşam boyu fiziksel ve psikolojik sağlığımızı yakından etkiler.

Güçlü ve sağlıklı bağlar, bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Vücut kimyamız dengelenince sonuç iyi oluyor. Oksitosin hormonu yaşlanan kasların onarımında etkili.

Sağlıklı kurulan bağlar, ruhu olduğu kadar, vücudu da şekillendiriyor. Hepimizin içinde bulunduğu bir enerji var. Vücut direncimizi ve enerjimizi güçlendirmek için hareket etmeliyiz. Yazın rehavetini üzerimizden atarken beden ve zihnimizi dinlendirmeli.

Sağlıklı bir omurgaya sahip olmak için çömelme öne-arkaya-yana eğilerek omurgayı her yöne hareket ettirmeli. Dik oturmalı.

HAREKET 1) Bol enerji verir, 2) Kalp sağlığını korur, 3) Solunum sistemindeki kasların gücünü artırır. 4) Zihinsel uyanıklığı artırır.

İLETİŞİM trafiğimizi hızlandırırken sıcak ve içten sözlerle gönülleri alabiliriz. Yeterki sevgi kalbimizden eksik olmasın. Doğru zamanda, doğru yerde, tek bir cümle ile, hem kendimize hem de çevremize şifa olabiliriz.

Dünyada her şey, Allah'ın ol emri ile var olmaya başlar. Sağlığımıza, psikolojik ve fiziksel anlamda özen göstermeli. Sakin olmalı.

İletişim dilimize dikkat etmeli. Çok yorgun düşmeden bol hareketli günler bizlerin olsun.

SAYGILARIMLA...

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17