Gençleri meslek sahibi yapmalıyız

Gençleri meslek sahibi yapmalıyız
KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, “Her insan okuyacak diye bir anlayış yok. Okumaya merakı olmayanları sevdiği alana yönelterek, onlara ön ayak olarak meslek sahibi yapmalıyız" dediKaramercan, 16 Nisan günü gerçekleştirilen...

KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, “Her insan okuyacak diye bir anlayış yok. Okumaya merakı olmayanları sevdiği alana yönelterek, onlara ön ayak olarak meslek sahibi yapmalıyız" dedi

Karamercan, 16 Nisan günü gerçekleştirilen tarihi halkoylamasının ardından esnafın rahatladığını ve işlerinin az da olsa iyiye gittiğini belirtti.

Karamercan, “Normal zamanda hafta sonları iş olur, esnaf Pazartesi günü beklediği satışı yapamazdı. Halkın nabzını yoklamak için referandumdan hemen bir gün sonra esnaf ziyaretlerine çıktık. Büyük çoğunluğu 17 Nisan sabahı işlerinin hiç tahmin etmedikleri kadar iyi olduğunu söyledi” dedi.

 

AHİLİK KÜLTÜRÜ YAŞATILMALI

Piyasanın iyiye gittiğini, esnafın işlerinin biraz daha açıldığını kaydeden Karamercan, esnafın halinden şikayet etmemesini bunun yerine şükür etmesi gerektiğini de bildirdi.

Eski ahilik kültürünün sürdürülmesini isteyen Karamercan, “Önceden esnaflarımız, sabah namazını kıldıktan hemen sonra dükkanlarını açardı. İşine bakardı. Akşam da bismillahirrahmanirrahim deyip kapatırdı. Usta, dükkanı kendi kilitler bizler ise arkasında beklerdik. Günümüz esnaf anlayışı biraz daha değişti. Patronlar, 11-12'ye doğru işinin başına geliyor.  Usta bırakıyor, kalfa dükkanı kilitleyip gidiyor” açıklamalarında bulundu.

 

GENÇLERİ MESLEK SAHİBİ YAPALIM

Esnafların kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşadığını hatırlatan Karamercan, şunları kaydetti: “Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile bir çalışma yaptık. Mesleki liselerimizin çoğalmasını istedik. Hem okusun hem de çalışıp meslek öğrensinler diye ortaklaşa karar aldık. Bu çocukların, altın bilezikleri olan mesleklerini koluna takmaları gerekiyor. Sanatkar gençlerin sayısını artırmaya yönelik adım. İlçelerimizde çalışmalar yapıyoruz. Pek başarılı olamadık ama bundan sonraki zaman dilimi için umut besliyoruz. Her insan okuyacak diye bir kanun yok. Okumaya merakı olmayanları sevdiği alana yönelterek, ona öncü olarak meslek sahibi yapmalıyız. Türkiye'de işsizlikten ziyade iş beğenmemezlik var.”