Gençler tarımdan kaçıyor

Gençler tarımdan kaçıyor
Yeni nesil gençlerin tarım ve hayvancılığa ilgi duymadığını dile getiren Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Tarımsal üretimde tek çaremiz Afgan işçiler. Onlar da olmazsa halimiz perişan. Gençlerimizi tarıma...

Yeni nesil gençlerin tarım ve hayvancılığa ilgi duymadığını dile getiren Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Tarımsal üretimde tek çaremiz Afgan işçiler. Onlar da olmazsa halimiz perişan. Gençlerimizi tarıma yönlendirmeliyiz dedi.

Yanlış politikalar ile can çekişen tarım sektöründe bir de “işçi bulamama” sıkıntısı yaşanıyor. Bazı köylüler, köylerini bir bir terk ederken, üretmekten kendini uzak tutarken, üretim için köyde kalan aileler de yanında çalıştıracak işçi bulamıyor. Özellikle genç kuşak, köyde iş yapmak ve tarlada çalışmak yerine, şehirde yaşamayı tercih ettiği için köylüler, ağır iş yükünün altından kalkamıyor. Tarlada çalışan köylülerin yaş ortalamasının 60-70'li yaş aralığında olması, kuvvetli ve genç üreticiye olan ihtiyacı zorunlu hale getiriyor. Bu anlamda köylerdeki nitelikli iş gücü ihtiyacı da sürekli artıyor.

Ekim yapan ve ektiğini pazara süren köylüler, mecburi olarak yanında işçi çalıştırmak zorunda oldukları gerekçesi ile bu sıkıntıya çare olarak Afgan işçileri görüyor. Köylüler, Afgan işçilere aylık bin 800 ile 2 bin 500 TL arasında maaş verirken, evlerinde pişirdikleri yemekleri bir de Afgan işçi ailesi ile paylaşıyor. Yeni neslin, tarım ve hayvancılığa karşı antipati beslemesi, köylerdeki bu gerçeğin yaşanmasına sebebiyet veriyor. Ayrıca köylüler, Afgan çobanlar olmazsa hayvancılığın biteceğini, yine Afgan işçiler olmasa üretim kapasitesinin de hayli düşeceğini söylüyor.