Fare kontrolü yaptınız mı?

Fare kontrolü yaptınız mı?
Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri çiftçileri tarla farelerine karşı uyararak, tarla kontrollerinin yapılması gerektiğini vurguladı.Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi...

Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri çiftçileri tarla farelerine karşı uyararak, tarla kontrollerinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mesut Solak, tarla farelerinin, tarla bitkilerinin tamamında, bahçelerde, çayır ve meralarda çiftçilerin korkulu rüyası olabileceğini söyledi.

Kışlık ve yazlık ürünlerin yeşil kısımlarını, tohum ve meyvelerini kemirmek ve kesmek suretiyle farelerin büyük zararlar verebileceğini kaydeden Solak, "Fareler, öldürücü birçok hastalığın taşıyıcısı olduklarından insan sağlığını tehlikeye sokabilirler. Bir dişi fare yılda ortalama 4-6 doğum yapar ve her doğumda 5-9 yavru doğurur. Mücadele yapılmadığı zaman popülasyon yoğunluğuna göre yüzde 100'e varan zarar yaparlar." dedi.

Solak, tarla fareleri ile mücadele yöntemlerini ise şu şekilde sıraladı: "En etkili mücadele şekli; tarlaya fare girişinin bulunduğu yerin derin sürülerek bir şerit oluşturulmasıdır. Kapanlarla henüz kış çıkmadan mekanik mücadele yapılırsa, hayvanın buradaki yoğunluğu oldukça azaltılıp daha sonra zarar vermesi engellenebilir. Derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği yapmak fare popülasyonunu azaltır. Tilki, kedi, köpek, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlar tarla farelerinin doğal düşmanlarıdır. Bu hayvanlar tarla farelerini yiyerek çoğalmalarını engellerler. Bu sebeple, bu hayvanlar kesinlikle öldürülmemeli ve korunmalıdır. Tarla faresi kış çıkarken üremeye başladığı için kimyasal mücadelenin Ocak-Şubat-Mart ayından itibaren başlaması gerekir."

Tarla fareleri için etkin mücadelenin toplu mücadele olduğuna dikkat çeken Solak, şöyle konuştu: "Tarla faresi ile kimyasal mücadelede başarılı olabilmenin iki şartı vardır. bunlardan ilki, mücadele dönemine dikkat etmek gerekir. Toplu mücadele yapmak gerekir. Çiftçiler topluca araziye çıkarlar. Mücadele yapılacak sahalardaki bütün fare yiyecek deliklerinin içine 3-5 adet zehirli yem el değmeden, bir daha kullanılmayacak tahta bir kaşık ile konulur. Bu şekilde tüm arazi ilaçlanır. Zehirli yem el değmeden kullanılmalıdır. Aksi halde insan kokusu bulaşmış zehirli yemi tarla fareleri yemezler. Bu da mücadelenin başarısını azaltır. Boş yere ilaç ve emek sarfiyatı olur. Fare mücadelesi yapılan araziler ertesi gün yeniden taranır, ölü fareler toplanır. Derin bir çukur açılarak toprağa gömülür. Böylece ölü fareleri yiyebilecek hayvanların ölümlerine engel olunur. 1 kg zehirli yem 20 dekara yeterlidir."