Zeliha BÜYÜKCENGİZ

Zeliha BÜYÜKCENGİZ

EVLİLİK VE AİLE HAYATI-6

Evlilik kurumu, toplumun temeli olan ailenin başlangıç birimidir. Sağlıklı evliliklerin oluşmasında en önemli unsur, kişinin eşini seçmeyi tesadüflere bırakmaması, bu kararı bilinçli olarak vermesidir.

Bu sebeplerden dolayı bu makalemizde;

  • Doğru eşi seçme konusunda belirleyici olan temel unsurlar,
  • Eş seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar,
  • Kişinin doğru eşi seçtiğinden emin olmasını kolaylaştırıcı noktalara değineceğiz.

Evlilik Hayatı’na adım atmadan önce, Eş seçerken şunları kendinize sorun![1]

  • Kendinizi evlenmeye hazır hissediyor musunuz?
  • Evlenmeyi düşündüğünüz kişi ile fikirleriniz uyuşuyor mu?
  • Ona karşı olumlu duygu ve düşünceler taşıyor musunuz?
  • Onunla sağlıklı bir aile ortamı oluşturabileceğinize inanıyor musunuz?
  • Mizaçlarınız uyumlu mu?
  • Evliliğinizde oluşabilecek problemlerle başa çıkabileceğinize inanıyor musunuz?
  • Onu fiziksel olarak çekici buluyor musunuz?
  • Müstakbel eşinizin ve kendinizin anne babalık yapabilme potansiyeline sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?
  • Ona karşı sevgi ve saygı besliyor musunuz?
  • Duygu ve düşüncelerinizi ona açık ve net bir şekilde ifade edebiliyor musunuz?
  • Evlenmeden önce onu tanıyabilmek için yeterince zamanınız oldu mu?
  • Yeterli zaman içerisinde onu çeşitli koşullar altında deneyip değerlendirebildiğinizi düşünüyor musunuz?
  • Ailelerinizin anlaşabileceğini düşünüyor musunuz?

 Hayatta her şey sürekli bir değişim ve gelişim içerisindedir. Evlilik sonrası eşlerin arasındaki sevgi duygusunun da değişime uğraması kaçınılmaz bir durumdur. Ancak istenilen değişim, çiftin gerek gençlik, gerek olgunluk gerekse yaşlılık dönemlerinde gittikçe büyüyen ve gelişen bir sevgi ilişkisi içerisinde olmalarıdır. Kişinin eşine duyduğu sevgi, evliliğini geliştirmeye ve korumaya gösterdiği çabayla doğru orantılıdır. Eşlerin birlikte kurdukları yuvada aile bağları güçlendikçe, beraberlik duyguları güven ve huzur ortamıyla desteklendikçe aralarındaki sevgi paylaşımı sadece ikisine özel bir hâl alır ve ilişkilerinin kıymetini arttırır.

Bu bağlamda evlilik bağınızı güçlendirmek ve ilişkinizin kıymetini arttırmak için yapılması gerekenler:

Birbirinizi affetmeyi öğrenin. Affedici tavrınız, hoşgörünüz ve gerektiğinde özür dilemeyi bilmeniz, eşinizi de etkileyip aynı şeyi yapmaya teşvik edebilir.

İletişim becerilerinizi geliştirin. Kendinizi eşinize ifade etmeyi başarırsanız ve öte yandan onu içtenlikle ve eleştirmeden dinlemeyi öğrenirseniz, eşiniz de sizin duygu ve düşüncelerinizi siz söylemeden bilebilir.

Eşinizi can kulağı ile dinlemeyi öğrenin. Dinleme becerisi evlilik ilişkisi içerisindeki en önemli iletişim becerilerinin başında gelir. Eşinin kendisini içtenlikle dinlediğini bilmek, kişiye bu ilişki içerisinde eşi tarafından önemsendiği mesajını verir.

Eşinizle aranızda yakınlık geliştirin. Eşinizle aranızda hem duygusal hem de sevgi açısından yakınlaşmaya gayret edin. Duygusal yakınlık, eşlerin yargılanmaktan veya tepki görmekten korkmadan duygu ve düşüncelerini

birbirleriyle paylaşabilecekleri güvenli bir ortamın varlığıyla oluşur. Eşinizle ilişkinizde sık sık kendinizi eşinizin yerine koymanız (empati) birbirinizi anlamanızı kolaylaştıracaktır. Kurduğunuz cümlelerle sözlü olarak (“Seni anlıyorum, moralin bozuk.” vb.)Beden dilini kullanarak (başıyla onaylama, elini omzuna koyma vb.) gibi yaklaşımlar sayesinde ilişkiniz güçlenir.

Eşinizin iyi yanlarını ve olumlu özelliklerini görmeye gayret edin. İlişkinizin

başlangıcında eşinizin iyi ve olumlu özelliklerini nasıl daha net bir şekilde görebildiğinizi hatırlayın ve bu özelliklerini eşinize ve kendinize sık sık hatırlatın.[2]

Eşlerin evlilik hayatları boyunca gerçekçi ve birbiriyle örtüşen beklentiler, umutlar içinde olmaları, benzer ve farklı yönleri üzerinde yeterince düşünüp görüşlerini birbiriyle medeni bir biçimde paylaşmaları, sağlıklı bir evlilik ilişkisi için çok önemlidir.

YAKAMOZ

Umutların ışıl ışıl

Yakamozlar misali

Parıldarken,

Ne kendinden umut kes,

Ne de hayattan,

Umudun mavi olsun

Dupduru, berrak

Geçmişi unut,

Bugünü yaşa,

Yarını umut et..

Yazar: Zeliha BÜYÜKCENGİZ

 

 

[1] CANEL, Nilgün,”Evlilik ve Aile Hayatı” T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile Eğitim Program Yayınları,İstanbul-2012,s.8-178

[2] T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı(  Ankara 2018), Evlilik Öncesi Eğitim El Rehberi,”Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri”,s.9-89

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zeliha BÜYÜKCENGİZ Arşivi