Evlerde Ramazan telaşı

Evlerde Ramazan telaşı
Ramazan ayının arifesine gelinirken evlerdeki Ramazan hazırlıkları da hızlandı. Hünerli eller yufka ve erişte yapma telaşında. Ramazan hazırlıklarını sürdüren kadınlar, komşularıyla bir araya gelerek yufka ve erişte yapıyor.Ramazan'a...

Ramazan ayının arifesine gelinirken evlerdeki Ramazan hazırlıkları da hızlandı. Hünerli eller yufka ve erişte yapma telaşında. Ramazan hazırlıklarını sürdüren kadınlar, komşularıyla bir araya gelerek yufka ve erişte yapıyor.

Ramazan'a 1-2 gün kala evlerdeki Ramazan hazırlıkları da hız kazanmaya başladı. Bir taraftan hazır gıda alışverişlerini tamamlamaya çalışan vatandaşlar, diğer taraftan da Ramazan'da özel olarak tüketecekleri erişte ve yufka gibi gıda ürünlerini hazırlamaya koyuldu. Ramazan ayında tüketimi artan yufka ve erişte, ev hanımlarının yardımlaşmasıyla hazırlanıyor. Ev hanımları 11 Ayın Sultanı Ramazan'ın gelmesiyle yufka yapımı için kolları sıvadı. Hünerli eller, geleneksel Ramazan hazırlıklarından biri olan ve sahur ile iftar sofralarını süsleyecek lezzetli böreklerin yapımında kullanılmak amacıyla, kuru yufka yapımına başladı. Odun ateşi üzerine konulan sacın çevresinde sofra ve oklavalarını alarak bir araya gelen kadınlar, evlerinin bir aylık yufka ve erişte ihtiyacını yardımlaşarak yapıyorlar. Türk mutfağında önemli bir yer tutan ev işi unlu mamuller, Sarayönü merkezde yaşayan ev kadınlarınca Ramazan ayı öncesi 'imece' usulüyle hazırlanıyor.

Yardımlaşmayla yapıyorlar

Ramazan ayı başlayana kadar günlerini yufka açarak geçirdiklerini anlatan ev kadınları, "Her gün imece usulü bir araya gelerek Ramazan ayının vazgeçilmezi yufkaları hazırlıyoruz" dedi. Sarayönülü kadınlar, Ramazana kavuşmanın sevincini yaşadıklarını belirterek, "İftar ve sahur hazırlıklarını sürdürüyoruz. Yardımlaşarak işlerimizi hem hızlı hem de kolayca tamamlıyoruz. Kimimiz hamur açıyor kimimiz hamurları pişiriyor, kimisi de pişen yufkaları özenle toplayarak istifliyor. Ramazan orucuyla iftar ve sahurlarda tatlılar, yemekler ve börekler yapacağız. Hamur işi yemekler hem uygun hem de tok tutuyor. Ayrıca uygun koşullarda uzun süre muhafaza edilebiliyor. Yapılan çalışma hem mahalle halkını bir araya getiriyor hem de keyifli sohbetlerin yapılmasına vesile oluyor. Unutulmaya yüz tutmuş, Ramazana özel ev işi doğal unlu gıdaları mahalleli olarak yaşatmaya çalışıyoruz. Hazırladığımız hamurumuz ile erişte, börek, yufka yapacağız. Bu hazırlıklarımızı sağ oldukça her sene yapmaya devam edeceğiz. Bizler burada mahalle halkı olarak güzel bir dayanışma örneği sergiliyoruz. Şimdilerde Ramazanı karşılamak belki daha kolay. Buzdolabının olmadığı, her yiyeceğin bulunmadığı dönemlerde Ramazan hazırlıkları yapmak da kolay değildi. Özellikle kadınlara büyük görevler düşüyordu" şeklinde konuştu.