Emeğinizi kurtlara yedirmeyin

Emeğinizi kurtlara yedirmeyin
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte yeniden gündeme gelen Bambul ve Zabrus (Ekin Kambur) böceğinin verebileceği zararlara dikkat çeken Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sarayönülü çiftçileri uyardı.Çiftçilere...

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte yeniden gündeme gelen Bambul ve Zabrus (Ekin Kambur) böceğinin verebileceği zararlara dikkat çeken Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sarayönülü çiftçileri uyardı.

Çiftçilere tarlalarını kontrol etmelerini tavsiye eden Ziraat Mühendisi Nurullah Akdağ, mücadelenin şart olduğunu belirterek Bambul ve Zabrus'un büyük zararlara yol açabileceğini vurguladı.

Zabrus ve Bambul böceği ile ilgili bilgi veren ve mücadele yöntemlerinden bahseden Akdağ yaptığı açıklamada, "Ekin Kambur Böceği ve Bambul kışı toprak içinde hem ergin hem de larva halinde geçirir. Soğuk havalarda hareketsiz olan larvalar toprak sıcaklığının 10 °C'nin üzerine çıkması ile birlikte hareketlenirler. Gelişmesini tamamlayan larvalar iklim koşullarına bağlı olmakla beraber genellikle nisan ayı sonlarında pupa olurlar ve mayıs ayından itibaren erginler çıkar. Erginler yazın sıcak günlerinde toprak içinde yazlamaya girer. Verdiği zarar ise yaşam dönemine göre 3'e ayrılır. Genç larvalar, sonbahar aylarında uygun koşulları bulduklarında ekin yapraklarını toprak içine çekerek yerler. Olgun larvalar ilkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar, m²' de 3-4 larva olduğunda tarlalarda yer yer yenik bölümler, açık hububat sıraları ve boşluklar görülür. Bu durum verimin önemli ölçüde azalmasına neden olur. Erginler hasada yakın günlerde başak tanelerini, ekimde ise toprak altındaki taneleri kemirerek zararlı olurlar" dedi.

Mücadele gerektirebilir

Zabrus ve Bambul böceğiyle kültürel ve kimyasal olmak üzere iki çeşit mücadele imkanı olduğunu belirten Akdağ, "Aynı tarlaya üst üste bir kaç yıl buğday veya bu zararlının sevebileceği başka bir bitki türü ekildiğinde, yoğunlukla beraber zarar da artmaktadır. Bu yüzden ekim nöbetine gerekli önem verilmelidir. En etkili mücadele, tohum ilaçlamasıdır. Bu nedenle zararlının bulaşık olduğu alanlarda tohum mutlak usulüne uygun ilaçlandıktan sonra ekilmelidir. Ancak zorunlu kalındığı hallerde, zararı kısmen önleyebilmek amacıyla yüzey ilaçlaması da önerilebilir. Çiftçilerimizin ekili olan tarlalarını kontrol etmesi gerekiyor. Sonbahar sonu ve ilkbaharda nisan ayında zararlının bulunduğu alanlar tetkik edilerek larva ve yenmiş bitkiler sayılmalıdır. Toprak 15-20 cm derinliğinde kazılmak suretiyle larva aranır. 1 metrekarede 1 veya daha fazla larva varsa mücadeleye karar verilir." şeklinde konuştu.