Efsane'den Ramazan efsaneleri

Efsane'den Ramazan efsaneleri
Sarayönü'nde huzur içerisinde geçirdiğimiz mübarek Ramazan ayının şu günlerinde, Ramazan ayının olmazsa olmaz tatlarından olan tahinli ekmekler ve pideler fırın tezgahlarını süslüyor.Ramazan ayında gün boyu zorlanmadan oruç...

Sarayönü'nde huzur içerisinde geçirdiğimiz mübarek Ramazan ayının şu günlerinde, Ramazan ayının olmazsa olmaz tatlarından olan tahinli ekmekler ve pideler fırın tezgahlarını süslüyor.

Ramazan ayında gün boyu zorlanmadan oruç tutmak isteyenlerin sahurda vazgeçilmezi olan tahinli pide Ramazan ayının özel tatlarından birini oluşturuyor. Bunun yanı sıra şerbetlenmesiyle de muazzam bir tatlıya dönüşen tahinli ekmek iftar sofralarının da sonunu süslüyor. Ayrıca iftar sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alan sıcacık susamlı pidelerde bu mübarek aya özel misafirlerimizden.

Vazgeçilemeyen lezzet

İlçemiz ve çevresine özgü bir tat olan Tahinli Pide, Ramazan ayında sadece bölgemizde değil, bu tadı bilen Türkiye'nin çeşitli illerinde de yoğun ilgi görüyor. Sarayönü'nde lokanta işleten, ramazan ayında ise tahinli ekmek üreten Efsane Etliekmek'in sahibi Rasim Köstekli, tahinli olarak da bilinen ekmeğin, bilinen tatlardan ayrılan en büyük özelliğinin içinde tahin kullanılması olduğunu belirtti.

Tahinli pide yapımının 500 gramlık hamurun yufka şeklinde açılmasıyla başladığını anlatan Rasim Usta, açılan yufka içine 300 gram tahin, isteğe göre belli miktarlarda ceviz içi ve kaymak konulduktan sonra katlandığını, bu şeridin ise daha sonra taş fırında pişirildiğini ve isteğe bağlı olarak, tatlı veya pide şeklinde tüketilmeye hazır hale getirildiğini belirtti.

Rasim Usta, tahinli pidenin ramazan ayında tatlı kullanılmadan da tüketilebildiğini belirterek, "Pidede yoğun olarak kullanılan tahinin en büyük özelliği, uzun süre tokluk hissi vermesi. Ramazan ayında gün boyu zorlanmadan oruç tutmak isteyenler tatlı dökülmeyen tahinli pideyi çay ya da meşrubat gibi içeceklerle tüketiyor. Tahinlinin bu şekilde tüketimi de oldukça fazla" diye konuştu.

İftar sofralarının baş tacı

Her akşam iftar sofralarında ayrı yemeklerin pişirilmeye çalışıldığı bu mübarek aydaki vazgeçilmezlerde bir başkası ise Ramazan Pidesi olur. Hurma gibi, zeytin gibi Ramazan Pidesi de eksik olmaz sofralarda. 11 ay boyunca ekmek yiyen ve Ramazan pidesini özleyen Sarayönülülerin bu özlemini ilçemizde bulunan fırınların lezzet dolu pidesiyle bitiriyor. Sarayönü'nde 500 gram bol susamlı yumurtalı Ramazan pidesi 2.5 TL'den satılıyor.

İftar ve sahur sofralarımızın en önemli konuğu olan bol susamlı, isteğe göre yumurtalı pide hakkında da bilgi veren Rasim usta "Pide, mayalı hamurdan yapılır. Genelde üzeri bol susamlı, ince-uzun veya yuvarlak tiplidir. Pideler fırına verilmeden önce, kuru çıkmasın diye üzerine "şifa" adı verdikleri un ve su karışımından elde edilen bir sıvı sürülür. Fakat eğer pideye yumurta sürülüyorsa şifa sürülmesine gerek yoktur. En son ise üzeri bol susamla kaplanır. Ekmek pişerken fırının kapağı kapalı olur, fakat pidenin iyi ve güzel pişmesi için fırının kapağının açık olması daha lezzetli sonuç verir. Pidenin bir değer adı da tırnaklıdır. Bunun nedeni pideyi yaparken hamuru parmak uçlarıyla tırnaklayıp, şekil verilmesidir. Pide, isteğe göre az susamlı, bol susamlı ve yumurtalı olarak yapılabilir. Pidenin fırından çıktıktan sonra poşete konulmaması gerekir. Özellikle ince uzun ve bol susamlı pidenin şeffaf kağıda uzunlamasına sarılarak götürülmesi gerekir. Aksi halde özelliği bozulur" dedi.