Düve tesisleri iflasın eşiğine geldi

Düve tesisleri iflasın eşiğine geldi
Et ithalatını engelleyebilmek ve ihracata yönelebilmek için kurulan tesislerde projeler ortada kaldı işletmeler iflasın eşiğine geldi.Milli Tarım Projesi kapsamında Türkiye'nin gebe düve ihtiyacını karşılaması için Faruk Çelik'in...

Et ithalatını engelleyebilmek ve ihracata yönelebilmek için kurulan tesislerde projeler ortada kaldı işletmeler iflasın eşiğine geldi.

Milli Tarım Projesi kapsamında Türkiye'nin gebe düve ihtiyacını karşılaması için Faruk Çelik'in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olduğu dönemde kurulan merkezler, bugün iflas etme noktasına geldi.

Proje kapsamında 30 il mera hayvancılığı yetiştiriciliği bölgesi olarak belirlenmişti. Bu 30 ilde meraları ıslah etmek şartıyla ve hayvancılık yapmak şartıyla çok cüzi bedelle meraların hayvancılığa tahsisi sağlanacak ve et sığırcılığına uygun 200 başa kadar düve alımında ise yüzde 30 hibe verilecekti.

Dönemin Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, projeyi tanıtırken şu ifadeleri kullanmıştı: "38 il damızlık düve üretim merkezi olarak belirlendi. En az 500 baş kapasiteli damızlık gebe düve üretim merkezleri için inşaat yatırımlarına, alet, ekipman ve damızlık düve alımlarına yüzde 50 hibe vermekteyiz. Ayrıca, 31 ilimiz de damızlık koç, teke üretim merkezi olarak belirlendi. Burada da yine aynı şekilde 500 baş kapasiteli damızlık koç, teke, gebe üretim merkezleri için ağıl yapımına, alet-ekipman alımına ve erkek damızlık hayvana yüzde 50 hibe vermekteyiz. 13 ilimizde de damızlık manda üretim merkezi kurmuş bulunmaktayız. Böylece hayvancılıkta bir distribütör şeklinde değil, bir bayilik şeklinde, yurt dışından getirip, hayvanları burada altı yedi ay besleyip kesime gönderme anlayışından çıkan, kendi hayvan varlığını ve kendi besi varlığını kendi bünyesinde üreten bir yapıya hızlı bir şekilde kavuşacağımızı burada belirtmek istiyorum."