Dikkat! Taklit site olabilir

Dikkat! Taklit site olabilir
Sarayönü Kaymakamlığı Tüketici Hakları Birimi Personeli Kamil Ülker, internetten alışverişte mağdur olanların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, tüketicileri özellikle taklit siteler konusunda uyardı.Tüketicilerin...

Sarayönü Kaymakamlığı Tüketici Hakları Birimi Personeli Kamil Ülker, internetten alışverişte mağdur olanların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, tüketicileri özellikle taklit siteler konusunda uyardı.

Tüketicilerin sanal ortamda alışverişe yönelmelerinin "bazı açıkgöz dolandırıcıların iştahını kabarttığını", bu kişilerin yasal boşluktan istifade ederek internetten alışverişi tercih eden kişileri mağdur edebildiğini aktaran Ülker, "Birçok sosyal paylaşım sitelerinin içerisine kadar giren sahte sanal mağazalar tüketiciyi yanıltmakla kalmıyor, dolandırarak mağduriyetlerine de neden oluyor" dedi.

Bu şekilde mağduriyet yaşayanların Sarayönü Kaymakamlığı Tüketici Hakları Birimi'ne başvurması gerektiğini vurgulayan Ülker, mağduriyetlerin giderilebileceğini ifade etti.

Bazı noktalara dikkat edilmeli

İnternetten alışverişte mağduriyetlerin azalması için tüketicilerin de dikkatli olması ve bilinçli alışveriş yapması gerektiğine dikkat çeken Ülker, "Satış yapan internet sitesinin ana sayfasında, 6502 sayılı Tüketici Kanunu'na göre, hızlı irtibat kurulmasına imkan veren, fiziksel erişim için kargo iletilebilecek sabit adres, elektronik posta, telefon numarası ve sorumlu ticari muhatabın bildirilmesi gerekiyor. Ayrıca "cayma hakkı" konusunda açıklama bulunmasının yasal bir zorunluluktur." dedi.

Oldukça düşük maliyetle internet sitesi kurabilen sahtekarların genellikle ön ödemeli cep telefonu numarası üzerinden satışlarını gerçekleştirdiğini anlatan Ülker, bu kişilerin bir süre sonra da ortadan kaybolduğunu ve telefon hattını kapattığını aktardı.

Aynı isimler kullanılabiliyor

Tüketicilerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan birinin taklit siteler olduğunu, bankaların veya güvenli alışveriş sitelerinin adreslerine benzer ad veya logolar kullanılarak vatandaşların dolandırılabildiğini, kandırıldığını kaydeden Ülker, bu şekilde kurulan tuzaklarla kişilerin şifreleri ve finansal bilgilerinin ele geçirildiğini, dolandırıcılar tarafından kullanıcı adı ve şifrelerinin öğrenilmemesi için tüketicilerin uyanık olması gerektiğini söyledi.