Demiryolu eski cazibesine kavuşacak

Demiryolu eski cazibesine kavuşacak
Sarayönü'nün geçmişinde önemli bir yer tutan demiryolu, yeniden eski cazibesine kavuşacak. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın 100 milyar liralık yatırım programı kapsamında, Konya-İzmir demiryolu, hızlı tren taşımacılığına...

Sarayönü'nün geçmişinde önemli bir yer tutan demiryolu, yeniden eski cazibesine kavuşacak. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın 100 milyar liralık yatırım programı kapsamında, Konya-İzmir demiryolu, hızlı tren taşımacılığına uygun hale getirilecek. Bunun yanı sıra ilçe merkezindeki iki hemzemin geçit, araçların geçişine uygun olarak alt veya üst geçit haline dönüştürülecek.

Çalışmalar kapsamında ilçemizi ziyaret eden Devlet Demiryolları Afyon 7'nci Bölge Müdürü Adem Sivri, yatırımlar hakkında bilgi verdi. Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, yeni yapılacak olan düğün salonunun karşısına bir üst geçit yapılması ve Organize Sanayi Bölgesine demiryolu hattı girişi için talepte bulunacaklarını söyledi.

Devlet Demiryollarına ayrılan dev modernizasyon bütçesi kapsamında çalışmalar ilçemizden başladı. Yenilenen demiryolları hızlı tren taşımacılığına uygun hale getiriliyor. Çalışmalar kapsamında Sarayönü'ne gelene Devlet Demiryolları Afyon 7'nci Bölge Müdürü Adem Sivri, yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Sivri, ilçe merkezindeki hemzemin geçitlere araçlar için alt veya üst geçit yapılacağı müjdesini verdi.

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, ilçeden geçen demiryolunun yakın bir tarihte eski cazibesine kavuşacağını söyledi. Demiryolları ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Solak, "Kadınhanı-Horozluhan arasındaki demiryolu hattı tamamen yenilenerek hızlı tren ray sistemiyle değiştiriliyor. Çalışmalarda aralarda ekler olmadan sonsuz ray sistemi kullanılıyor. Bölge Müdürümüz Adem Sivri, İzmir-Konya arasının bu şekilde olacağını söyledi. Demiryollarına yapılacak 100 milyar liralık yatırımla birlikte bu hat tekrar eski cazibesine kavuşacak. Yolcu ve yük taşımada hızlı tren kullanılacak." dedi.

İlçedeki hemzemin geçitler için önemli projeler hayata geçirileceğini kaydeden Solak, "ilçe merkezinde bulunan hemzemin geçitlere, araçlar için geçit yapılmasına ilişkin Devlet Demiryolları Afyon 7'nci Bölge Müdürü Adem Sivri ile görüştük. Proje çalışmalarının başlatıldığı bilgisini aldık. Trafik güvenliği açısından ilçe merkezindeki hemzemin geçitler, araçlar için altgeçit veya üstgeçit haline dönüştürülecek. Yine yapmayı planladığımız düğün salonunun karşısına yayalar için üst geçit projesi hazırladık. Projeyi bölge müdürümüze göndereceğiz. Üst geçit projesi de programa dahil edilmeye çalışılacak. Ayrıca Devlet Demiryolları Afyon 7'nci Bölge Müdürü Adem Sivri'ye organize sanayi bölgesine demiryolu hattı girişi ile ilgili projemizi anlattık. Müdürümüz yazılı talep gönderilmesini, bunun mutlaka yatırım programına alınması gerektiğini söyledi. Bu gerçekleşirse Organize Sanayi Bölgemiz daha da cazip hale gelecek" şeklinde konuştu.

Modernizasyon çalışmaları kapsamında eski raylar çıkartılıp aynı anda yeni raylar takılıyor. Eski traversler alınıp yenileri yerleştiriliyor. Kenarlarındaki taşlar elendikten sonra topraklar ve çakıl parçaları ayrılarak yeniden dökülüyor. Tüm bunları aynı makine gerçekleştirirken, günde 1200 metre ray yapabiliyor.