Damatlıkla maça gitti kupayı aldırdı

Damatlıkla maça gitti kupayı aldırdı
Sarayönü’nün futbol tarihinde günümüze kadar birçok önemli futbolcu yetişti, görevler aldı, başarılar sağladı. Sadece Sarayönü’nde değil kasabalarındaki futbol kültürü de küçümsenemeyecek seviyedeydi.Şimdilerde...

Sarayönü’nün futbol tarihinde günümüze kadar birçok önemli futbolcu yetişti, görevler aldı, başarılar sağladı. Sadece Sarayönü’nde değil kasabalarındaki futbol kültürü de küçümsenemeyecek seviyedeydi.

Şimdilerde kapanmasına rağmen bir dönem fırtınalar estiren Başhüyükspor’un efsane oyuncularından Ali İsa Malkondu, kasabasının takımında ve futbol hayatında yaşadıklarını anlattı.

İşte Ali İsa Malkondu’nu futbol hayatı:

“1951 Başhüyük doğumluyum. İlkokulu ve ortaokulu Başhüyük’te, liseyi Konya Sanat Okulu’nda okudum. Liseden sonra bir dönem köy hizmetlerinde çalıştım. 1978’de asker gittim. Sivas ve ağrıda askerliğimi yaptıktan sonra döndüm.  Askerden dönünce Ilgın Şeker’e atandım. 2004’te Konya Şeker’den emekli oldum.”

“Hem şampiyonluğu kaçırdık hem de tongaya geldik”

“Çocukluğumuzda mahallelerde arkadaşlarla top oynardık. Sanat okuluna başladığımda 1971-72’de Kadınhanıspor’da lisansım çıktı. İki sezon birinci amatör ligde oynadım. Benim futbolla tanışmam ise Başhüyükspor’da oldu. O zamanlar resmi kulüp değildi. Mahalle maçları gibi oynardık. 1974’te kulüp resmiyet kazanınca Başhüyük’e geldim.

Başhüyükspor’dan 1975-76 sonunda namağlup şampiyonluğu kaçırdıktan sonra İdmanyurdu ile sözleşme imzaladım. O yıllarda Demirspor’un hocası bizim okuldan hocamız olduğu için bana boş sözleşmeye imza attırmıştı. Beden eğitimi öğretmenimizdi. Beni tongaya getirmişler. Sonra gidip lisansımı çıkarmışlar. Öyle olunca İdmanyurdu’na gidemedim.”

“Başarı dilemeye gitmiştim 120 dakika oynadım”

“Kızdım iki ay maçlara gitmedim. Necdet Albay araya girdi ikna etti beni. O yıl Demirspor ile Türkiye şampiyonu olduk. Şampiyon olduktan sonra formamıza ay yıldız amblemi takmaya hak kazandık. Bir yıl da ay yıldızlı formayla oynadık. Şampiyon olduğum yıl valilik kupasını da oynadık. Maç düğün günüme denk geliyordu. Başarılar dilemek için gitmiştim. Bana oynar mısın dediler. Bende oynarım dedim. Damatlıkla gittiğim statda forma giyip sahaya çıktım. 120 dakika oynadım. Hatta bir de penaltı yaptırdım 2-1 kazandık. Karagücü’ne karşı kupayı aldık. Kulüp başkanımız kupayı bana vermek istedi ama ben kabul etmedim. Maçta önce bir konuşma yapıp kupayı kazanırsak Ali İsa’ya vereceğiz demişti.”

“Ilgın’ı çalıştırıp Başhüyük’te oynadım”

“Demirspor’da orta saha oynardım. Askerde libero oynamaya alıştım. Bir yıl Başhüyük’te oynayıp Ilgın Şeker’e gittikten sonra hem kaptanlığını hem de hocalığını yaptım. Başhüyük küme düşme durumundaydı. Ilgın’ı çalıştırıp Başhüyük’te top oynadım. Başhüyük’ü ligde bıraktık. Konya Şeker’e tayinim çıktıktan sonra, Konya Tarımspor kuruldu. Konya Şeker’den arkadaşlarla oraya gittik. 1995 sezonuna kadar Başhüyük’te oynadıktan sonra futbolu bıraktım. Başhüyük’te benim dönemlerimde Konya’dan gelen oyuncular da oynuyordu. İyi oyuncular vardı. Şölen Ali, Fuat, Suat, Nihat Abayhan, Hızır, Celal, Hüsnü, Hataylı İsmail, Alaattin, Mehmet Türkoğlu gibi oyuncularla top oynadık.”

“Şikeyle şampiyon oldular, onlara da yaramadı”

“Sarayönü-Başhüyük maçları o zamanlar en büyük derbiydi. O maçlar anlatılmaz yaşanır. Çok heyecanlı olurdu. Bir sefer, kaymakamlık kupasında Sarayönü’nü yenip kupayı almıştık. Onu hamamda kutladık. O sezon Karagücü’yle ligde şampiyonluğa mücadele ederken, Karagücü, şikeyle şampiyonluğu almıştı. Maçtan önce hakemleri ayarlamışlar. Hakem son dakikada olmayan golü verip direkt polislerin yanına kaçtı. Üç beraberlikle şampiyonluğu kaçırdık. Sonra yükselme maçında Sarayönü Karagücü’nü yenip lige çıktı. Karagücü’ne de yaramadı yaptıkları şike.”

“Futbol hayatımda hiç yedek kalmadım”

“Futbolu bırakınca bana antrenörlük belgesi al dediler ama mesailerimiz yoğundu vardiyalı çalışıyorduk. Belgeyi alamadım ama Konya Şeker’de yöneticilik yaptım. Zaten o yıllardan sonra amatör liglerde amatör ruhta bitti futbol da bitti. Müessese takımları kapandı.

Her zaman sporun içerisinde oldum ben. Atletizme de katılırdım. 27 Aralık Atatürk koşusunda  derecem var. Orada da birinciliklerim var. Koşulardan bir ayakkabı kazanmışlığım da oldu. Bir fiil hiç kopmadan 25 yıl futbol oynadım. Hiç yedek te kalmadım. Başhüyük’te gönüllü oynuyorduk ama kurum takımlarında oynadığımızda bu işten para kazandık. Ilgın Şeker’de zaten maaş alıyorduk. Demirspor’da para kazanıyorduk.”