Çözüm ithalat değil

Çözüm ithalat değil
Kurban fiyatlarını açıklayan Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Nazif Karabulut, “Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Nazif Karabulut, “Ülkemiz insanına ucuz et yedirmek istiyorsak çare ithalat değil yerli...

Kurban fiyatlarını açıklayan Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Nazif Karabulut, “Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Nazif Karabulut, “Ülkemiz insanına ucuz et yedirmek istiyorsak çare ithalat değil yerli üreticiyi desteklemektir” dedi

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Nazif Karabulut, 2017 yılı kurban satış fiyatlarını açıkladı. Karabulut, Birlik binasında düzenlediği basın toplantısında ayrıca et üreticilerini yaşadığı sorunlar ve düve kesiminin yasaklanması hakkında açıklamalarda bulundu.

Karabulut, kurban satış fiyatlarının, “2 yaşını doldurmuş besi danası, 20 TL. 2 yaşını doldurmuş düve, 18 TL. 2 yaş üzeri inek, 16 TL” olarak belirlendiğini söyledi.

Hasat döneminde önce Arpa, Buğday, Mısır, Canlı Hayvan ve Karkas Et da yüzde 120 olan gümrük vergilerinin yüzde 40 a düşürüldüğünü ifade eden Karabulut, şöyle konuştu: “Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Değiştikten sonra alınan ikinci bir kararla gümrük vergiler sıfırlandı. Bizler alınan bu kararlarla neye kime hizmet edildiğini anlamış değiliz. Biz ülke olarak hep dışa bağımlımı kalacağız. Belki ithalat bugün cazip olabilir. Ama ilerde üretim azalırsa çok daha pahalı Fiyatlarla ithalat yaparız.”

DÜVE YASAÄžI ERKEN AÇIKLANMALIYDI

“Ülkemiz insanına ucuz et yedirmek istiyorsak çare ithalat yaparak değil yerli üreticiyi destekleyerek yerli üretimi artırırsak o zaman fiyatlar kendiliğinden düşer. Tüketicide ucuza et yer” diyen Karabulut, şöyle konuştu: “Bırakın desteği 2011 yılından beri hayvan başı verilen 300 TL destek dahi verilmiyor. Nasıl yerli üretimi artıracağız.

Üretici tedirgin, alınan kararlar üreticinin üretimden çekilmesine neden olmuştur. Siyasi otoritenin bir an özce alınan bu yanlış kararlardan dönmesi ve kalıcı istikrarlı sürdürülebilir kararlar alması gerekmektedir.

Bakanlığımızın aldığı diğer önemli bir karar da kurbanda düve kesiminin yasaklanmasıdır. Düve kesiminin yasaklanmasının doğru olduğunu söylüyoruz. Düve doğum yaptığı zaman ülke ekonomisine katkı olur. Ama kurbana yakın zamanda yasaklanması uygun değil. 2017 yılının ocak ayında denilseydi ki ‘Biz düve kesimini yasaklıyoruz, kurban da sattırmayacağız doğruydu.

Şimdi kurbana az bir gün kalmış, böyle denildiği anda üretici ne yapacak? Üretici elindeki etli damızlık vasfını yetirmiş düveleri ne yapacak? Teori bakımından doğru, düve kesimi yasaklanması lazım, yıllardır söylüyoruz bunu. Ama kurbana 30 gün varken açıklanması doğru değil. Yasağın uygulanması ise zor gözüküyor”