Çocuğunuz Gözlük Takmak İstemiyor Mu?

Çocuğunuz Gözlük Takmak İstemiyor Mu?
Sağlıklı bir göze ve görme yetisine sahip olmak, yaşam boyu önem taşıyor. Küçük yaşlardan itibaren numaralı gözlük kullanmak durumunda kalan çoğu çocuk, bunu sorun haline getiriyor. Çocuklar gözlük takmak ve arkadaşlarından...

Sağlıklı bir göze ve görme yetisine sahip olmak, yaşam boyu önem taşıyor. Küçük yaşlardan itibaren numaralı gözlük kullanmak durumunda kalan çoğu çocuk, bunu sorun haline getiriyor. Çocuklar gözlük takmak ve arkadaşlarından farklı görünmek istemiyor. Ebeveynler, bebeklik süreçlerinden itibaren çocuklarının göz sağlıklarını kontrol altında tutmalı. Göz bozukluğu teşhisi konulan bir çocuk için gerekli tedavi süreçleri aksatılmadan uygulanmalı ve ebeveynler gözlük kullanımı konusunda çocukları ile empati kurmalı. Op. Dr. Özgür Gözpınar, çocukların sağlıklı göz gelişimi, göz muayenesi ve gözlük kullanımı konularında ebeveynlere tavsiyelerde bulunuyor.

‘‘Ebeveynlerin de geçici olarak numarasız camlı gözlükler kullanması, çocukta empati duygusu sağlayabilir’’

Gözünde bir görme sorunu saptanan çocuğun, gözlük takması, gözlüğe alışması ve bu sürecin devamlılık kazanmasında bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Çocuklar çoğu zaman gözlük kullanmak istemiyor, gözlük taktığında arkadaşlarından farklı olduğunu ve dışlanacağını düşünebiliyor. Bu gibi durumlarda; çocuğa gözlüğün sağlığı için gerekli ve şart olduğu mesajı net verilmeli, bu mesaj verilirken bunun bir hastalık olmadığı hissettirilmeli.

Çocuğun yanında gözlükle ilgili olumsuz yorum yapılmamalı. Alışma periyodunda masal okuma veya oyun aktivitelerine ağırlık vererek, dikkatin başka yönlere yoğunlaşması da sağlanabilir. Çocuğu gözlük kullanımına alıştırmak için diğer kardeşlerin veya ebeveynlerinde geçici olarak numarasız camlı gözlükler kullanması da çocukta empati duygusu sağlayabilir, mecbur kanılırsa bu yöntem de denenebilir.

Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, çocuklarda göz kullanımı ile ilgili ailelere önemli tavsiyelerde bulunuyor. ‘’Aileler, çocuklarını gözlüğe alıştırmanın zor olacağını düşünerek endişe yaşasalar da uygun verilmiş bir gözlükle görmesi ve konforu artan çocuk, gözlüğü kısa zamanda benimseyecektir. Ancak, çocuğa uygun çerçevenin ve camın seçimi çok önemlidir. Ona ağırlık  yapmayacak, burnuna ve yanağına bası yapmayacak, kirpiklerini ve gözkapağını rahatsız etmeyecek, yüz şekline uygun gözlükler alınmalıdır. Özellikle camın kırılarak zarar vermemesi için polikarbon olması elzemdir. Optikçinin doğru montajı önemlidir. Çoğu zaman gözlükle beraber, kısa veya uzun sürebilecek kapama tedavileri de gerekebilir. Çocuklarda teşhisin doğru konulmasında ve tedavinin başarılı olmasında muayenenin önemi kadar, hekim ile ailenin işbirliği de ehemmiyet taşır. Çocuk, gözlükten fayda gördüğünü hissettikçe; çocuğun gözlüğü benimsemesi çabuklaşacaktır’’ diyor.