"Çıkışlar tamamlanmadı, ancak endişeye gerek yok"

"Çıkışlar tamamlanmadı, ancak endişeye gerek yok"
Sarayönü Teknik Tarım Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, Mart ayı ortaları itibariyle hububatın kaydettiği gelişim durumu ve gübreleme konusunda bilgi verdi.Tarlalarda ekili olan hububatın çok hassas bir süreçten geçtiğini...

Sarayönü Teknik Tarım Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, Mart ayı ortaları itibariyle hububatın kaydettiği gelişim durumu ve gübreleme konusunda bilgi verdi.

Tarlalarda ekili olan hububatın çok hassas bir süreçten geçtiğini anlatan Turan, "Şubat ayı itibariyle sıcaklıların artmasıyla hububat tohumlarının çıkış yapmak için vejetatif ve jeneratif gelişme yaptığını, gübrelemenin yapılması gerektiğini ifade etmiştim. Mart ayı ortası itibariyle hububatın günbegün çıkış yaptığını ve gelişmekte olduğunu görüyoruz ancak boz veya ağır toprak diye ifade ettiğimiz bazı bölgelerde hububatın çıkamadığını, sarı kıvrım olduğunu görüyoruz. İnşallah yağış almamızla birlikte bu problemin de kalkacağını düşünüyoruz." dedi.

Hububatın genel durumundan bahseden Turan, "Gelişim istediğimiz seviyede değil. Yani Mart ayı itibariyle hububatın çıkışını tamamlayıp, kardeşlenme başlangıcı döneminde olması gerekirken, hububat hala çıkışını tamamlayamamıştır. Ancak çok sevindirici bir durum olarak tohum uzun süre kuru veya alatavlı toprakta kar altında kalmış olmasına rağmen, don ve çürüme olayı olmamış. Atılan tohumların tamamına yakını çimlenme özelliğini göstermektedir." şeklinde konuştu.

Turan, gübreleme işlemi hakkında bilgi vererek, "Hububatın gelişmesini tamamlayıp maksimum ürün verebilmesi için topraktan gıda ve vitamin olarak tüketeceği azot ve fosfor yeterince toprakta olmadığı için verilen ürüne gübre, yapılan işleme gübreleme diyoruz. Uzun yılların bilimsel araştırmaları sonucunda bilhassa İç Anadolu için en yüksek verimi alma adına ekimle birlikte fosforun tamamının, azotun ise yarısının, diğer yarısının ise erken ilk baharda verilmesi en uygun durumdur. Toprak tahlil neticelerine göre bölgemizde toprakların genelde organik maddece yeterli olmadığı, çinko, kükürt, demir, magnezyum gibi iz elementlerinde eksiklik olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Bu vitaminlerinde toprağa verilmesi tavsiye edilmektedir." sözlerini kullandı.

Tavsiyelerde bulunan Turan şöyle konuştu: "Üst gübre olarak üre, yüzde 26 amonyum nitrat ve amonyum sülfat gübresi kullanılmaktadır. Bu üç gübre de azot içeren gübrelerdi. Toprak ve hububat açısından farklılığı yoktur. Ekimle birlikte 2-3 kilo saf azot verildiğini düşünerek kalan 2-3 kilo saf azot için ortalama 10-12 kilo Üre veya 14-16 kilo yüzde 26 amonyum nitrat ya da 15-18 kilo amonyum sülfat gübresi verilebilir."