Çiftçinin yüzü güldü

Çiftçinin yüzü güldü
Bu yıl açıklanan hububat alım fiyatları ile rekoltenin doğru oranlı artışı çiftçilerin yüzünü güldürdü. Alım fiyatlarından tatmin olan çiftçiler, rekoltenin de yüksek çıkmasıyla bereketli bir harman dönem yaşıyor....

Bu yıl açıklanan hububat alım fiyatları ile rekoltenin doğru oranlı artışı çiftçilerin yüzünü güldürdü. Alım fiyatlarından tatmin olan çiftçiler, rekoltenin de yüksek çıkmasıyla bereketli bir harman dönem yaşıyor. Hububat üretiminin önemli merkezlerinden, “tahıl ambarı” olarak nitelendirilebilecek Sarayönü’nde geçen yıla kıyasla bereketli bir sene geçiriliyor. Harman dönemi öncesi yüzde 25 civarında artan ürün fiyatı ile sevinen çiftçi, rekolteyle bayram etti. Girdi maliyetlerinin önceki yıllara göre düşük seyretmesi de çiftçiler açısından olumlu bir durum oldu.

Sarayönü’nde bu yıl çiftçiler bereketli bir harman dönemi geçiriyor. Mayıs ayı içerisinde hububat alım fiyatlarının açıklanmasının ardından çiftçiler beklediği fiyatı almanın mutluluğunu yaşamıştı. Fiyatın belli olmasının ardından gözler verim ve kaliteye çevrildi. Bahar yağışlarının istenen seviye de olması da çiftçilerin umutlarını artırmıştı. Hasat döneminin başlamasıyla çiftçilerin yüzü de güldü. Özelikle bu yıl arpa eken çiftçiler gayet karlı bir sene yaşadı.

Çiftçi iyi, tüccarlar sıkıntıda

Çiftçiler açısından güzel bir hasa dönemi yaşandığına dikkat çeken buğday pazarı esnaflarından Kürşat Demirpolat, “Arpaların çok kaliteli değil ama verim güzel. Gözlü ve Özkent’in bir kısmı ve dolu vuran yerler hariç dekara 300 kilonun üzerinde verim görüldü. Alım fiyatları da gayet iyi. Sap ve balya fiyatları da çiftçi açısından iyi bir seviyede. Öte yandan girdi maliyetleri önceki yıllara oranla düşük. Çiftçiler açısından alım fiyatları da gayet tatmin edici. Şu andaki piyasa fiyatları devlerin açıkladığı alım fiyatlarının üzerinde. Tüccarlar açısından ise sıkıntılar var. Devlet eliyle oluşturulan haksız rekabet nedeniyle tüccara yeterli mal gelmiyor. Lisanslı depolara gösterilen borsa ve stopaj muafiyeti tüccarlar için haksız rekabet ortamı oluşturuyor.” dedi.

“Tüm tarlalarınızı ekin”

Girdi maliyetlerinin düşüklüğü nedeniyle çiftçilere tüm tarlalarını ekmelerini öneten Demirpolat, “Harman döneminin ardından ben çiftçilerimize bütün tarlalarını ekmelerini öneririm. Çünkü bu sene girdi maliyetleri düşük. Daha önce çiftçi 6-7 kilo arpa satıp 1 litre mazot alıyordu. 10 kilo arpa satıp 1 kilo dap gübre alıyordu. Bu yıl dap gübre fiyatı 2 kilo arpa fiyatı. Bu dönemde çiftçilik çok karlı bir sektör. O yüzden  böyle yıllarda anız, nadas demeden her yer ekilmeli.” şeklinde konuştu.

Genel olarak memnunuz

Bu harman sezonundan memnun olduklarını anlatan çiftçi Yaşar Uçar ise şöyle konuştu: “Arpalar çok güzel çıktı. Dönümden 1 ton civarında aldık. Buğdaylarında kalitesi iyi ama verim biraz düşük. Sap boyu iyi ama tane almamış. Balyadan da biçer parasını çıkarıyoruz. Genel olarak memnunuz. Şu anda mahsulü devletin açıkladığı fiyatın üzerinde satıyoruz. Arpa 1320 lira civarında satılıyor. Devlet 1275 lira açıklamıştı. Buğdaylarda 1620-1650 lira arasında gidiyor. Bu sene ofis alım yapmıyor. Ofis de alım yapsa fiyatlar daha da yükselir.”

Kalite her zaman iyi para

Buğday pazarı esnaflarından Yaşar Yiğen kaliteli ürünün her zaman iyi para ettiğine vurgu yaparak, “Bu sene çiftçiler açısından çok şahane bir yıl. Devlet buğdaya 1650 lira fiyat açıkladı ama 1700-1750 lira aralığında gidiyor. Kalite her zaman iyi para eder. Bu sene buğdaylarda dane zayıflığı var. Arpalarda hektolitre sorunu var. Ağırlık basmıyor. Geçen seneye göre çok güzel. Arpaları bu sene bir de sam yeli vurdu. Yoksa rekor bir sene olurdu.” diye konuştu.

www.dalilaescort.com