Çiftçilere septoria uyarısı

Çiftçilere septoria uyarısı
Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mesut Solak, çiftçileri septoria hastalığına karşı uyardı. Septoria hastalığının hububatta erken teşhis edilemeyen, mücadele yapılmadığında ekonomik...

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mesut Solak, çiftçileri septoria hastalığına karşı uyardı. Septoria hastalığının hububatta erken teşhis edilemeyen, mücadele yapılmadığında ekonomik kayıplara yol açan bir hastalık olduğunu kaydeden Solak, çiftçilerin tarlalarını kontrol etmesini istedi. Hastalığın yaprak üzerinde damar uzunluğu boyunca devam eden kırmızımsı kahverengi  lekelerden tanınabileceği ifade edildi.

Hastalık hakkında bilgi veren Solak, "Hastalığın ilk belirtileri, yaprak üzerinde damarlar ile sınırlandırılmış, küçük, düzensiz, kırmızımsı-kahverengi lekeler şeklindedir. Hastalık, kül rengi lekelerin merkezinden gelişir. Bu lekelerin genişlemesi ve birleşmesi sonucunda yaprağın tümü lekelerle kaplanır. Daha sonra lekeler üzerinde küçük koyu noktalar şeklinde piknitler görülür, bu nedenle hastalık "benekli yaprak lekesi" olarak da bilinir. Bazen aynı bitkide diğer yaprak hastalıkları da görülebilir. Bu nedenle hastalıklar karıştırılmamalıdır. Hastalık, ilk olarak alt yapraklarda görülür. Daha üst yapraklara yayılma hızı, çevre koşullarına ve çeşidin duyarlılığına bağlı olarak değişir." dedi.

Kültürel önlemler önemli

Kültürel önlemlerden bahseden Solak, "Duyarlı çeşitlerin ekiminden kaçınılmalı, dayanıklı çeşitler ekilmelidir. Ekim nöbeti uygulanmalıdır. Derin sürüm yapılarak, bitki artıklarının toprağa gömülmesi sağlanmalıdır. Analiz sonuçlarına göre dengeli gübreleme yapılmalı, özellikle gereğinden fazla azotlu gübre kullanmaktan kaçınılmalıdır. Sık ekimden kaçınılmalı, mibzerle ekim tercih edilmelidir." şeklinde konuştu.

İlaçlama gerekebilir

Gerektiğinde kimyasal mücadele yapılması gerektiğinin altını çize Solak şöyle konuştu: "Eğer iklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa yeşil aksam ilaçlaması uygulanır. İlaçlama öncesi kullanılacak su miktarı kalibrasyonla saptanmalıdır. Erken dönemde oluşabilecek epidemik durumlarda ilaç karışabilirliği dikkate alınarak yabancı ot mücadelesi ile birleştirilebilir. Genel olarak ilaçlama için en iyi zaman bayrak yaprağının tamamen açıldığı kın döneminin sonu veya başak çıkışı öncesidir. Erken dönemde bitkinin üst kısımlarına doğru tırmanan bir enfeksiyon için bayrak yaprağının çıkması beklenmemelidir. Aynı şekilde, tarla bulaşıksa ve başaklanma döneminde yağışlı havalar devam ediyorsa ekonomik zarar söz konusu olabileceğinden ilaçlamaya gerek duyulabilir. İlaçlamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda, bitki koruma ürünlerinin etiketinde belirtilen etki süreleri dikkate alınmalıdır."