Çiftçilere organik gübre önerisi

Çiftçilere organik gübre önerisi
Sarayönü Ziraat Odası Tarım Danışmanlığı Birimi, çiftçilerin artan maliyetlerini göz önünde bulundurarak değerlendirme ve önerilerde bulundu.Tarım Danışmanlığı biriminden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:“Son...

Sarayönü Ziraat Odası Tarım Danışmanlığı Birimi, çiftçilerin artan maliyetlerini göz önünde bulundurarak değerlendirme ve önerilerde bulundu.

Tarım Danışmanlığı biriminden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son zamanlarda dünya çapında etkili olan iklim değişikliği sonucu kuraklığın etkisi her alanda belli olmaya başladı. Yağışların yetersiz olması özellikle tarım sektörünü olumsuz etkiledi ve verimlerde %85-%90 varan kayıpların yaşanmasına neden oldu. Bölgemizde sonbahar yağışların yetersiz olmasıyla etkisini gösteren kuraklık temmuz ayında başlayan hububat hasadında kuraklığın etkisi tam anlamıyla belli oldu.

Eylül ayında başlaması gereken hububat ekimi için toprak hazırlığı 2021 yılının kurak geçmesi, verimde kayıpların yaşanması ve mazot, gübre fiyatlarındaki artış dolayısıyla çiftçilerimiz ekim hazırlık konusunda karasız. Ayrıca toplulaştırma kapsamına giren mahallelerimizde tarlaların teslim edilme belirsizliği nedeniyle arpa ve buğday ekim alanlarında daralma oluşabilir.

İklim değişikliğinden yıllık yağış miktarının düşmesiyle topraktaki yetersiz olan nemin derin sürümler ile kaybını önlemek için anıza direk ekim yöntemi ile ekim yapılabilir. Üreticilerimiz; mazot fiyatlarındaki artış sonucu dekara maliyeti düşürmek hem de doğa dostu tarım için bu yöntemi kullanabilirler.

Çiftçilerimizin hububat ekimi için genellikle kullanmış oldukları kimyevi gübrelerin fiyat artışından dolayı ekim alternatif gübre arayışı içerisine girmişlerdir. Devletin gübre desteğine ek olarak ekstradan vermiş olduğu katı organik ve organomineral gübrelere talep artmıştır. Dekara katı organik ve organomineral gübre 2020 yılı için dekara 20 TL olarak açıklanmıştır. Katı organik ve organomineral gübre ile topraktaki organik madde miktarını arttırır, kök gelişimini destekler ve kök gelişimi sayesinde besin emilimini büyük ölçüde arttırır. Toprağın su tutumunu arttırır ve tohumun çimlenme oranını hızlandırır.”