Çiftçiler belgesiz ilaçlara karşı uyarıldı

Çiftçiler belgesiz ilaçlara karşı uyarıldı
Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçileri, yetki ve satış belgesi bulunmayan zirai ilaç, kimyevi gübre, tohum ve yem bayilerine karşı uyardı. Çiftçilerin, bitki koruma ürünleri satış belgesi olmayan ve...

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçileri, yetki ve satış belgesi bulunmayan zirai ilaç, kimyevi gübre, tohum ve yem bayilerine karşı uyardı. Çiftçilerin, bitki koruma ürünleri satış belgesi olmayan ve bakanlık tarafından yetki belgesi verilmeyen satış noktalarından reçetesiz ilaç almaması gerektiği belirtildi.

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Ergün Kördikanlıoğlu, yaptığı açıklamada, yetki belgesi olmayan yerlerin yanlış tavsiyelerde bulunacaklarının veya yanlış satış yapacaklarının unutulmaması gerektiğini söyledi. Bu durumunun aksinin çiftçilere faydadan çok zarar getireceğini kaydeden Kördikanlıoğlu, "Çiftçilerimizin konuya hassasiyet göstermesini rica ediyoruz. Yetki belgesi olmayan satış noktaları hakkında denetimlerimiz yoğunlaşacak. İdari yaptırımlar ve para cezaları uygulanacak. Bütün dünyada insan, hayvan ve çevre sağlığına zarar vermeyen üretiminin her aşaması kayıt altına alınmış ve izlenebilirliği sağlanmış bir üretim modeli benimsenmekte. Bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile taşra teşkilatları olarak bizler, gıda güvenliğini sağlamak için çalışmalar yapmaktayız. Bu amaca hizmet etmesi için son dönemde bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kayıt altına alınması çalışmaları ve hemen akabinde bitki koruma ürünlerinin reçete ile satışı çok önemli. Zirai mücadele kanunu ve yine zirai ilaç satışı yapacak bayiler hakkındaki ilgili yönetmelikler kapsamında zirai ilaç bayilerimizi düzenli olarak denetliyoruz. Denetimlerimizde, ruhsatlı ilaç bulundurup bulundurmadıkları, bitki koruma ürünlerini reçete ile satıp satmadıklarını, ilaçların raf ayrıştırmalarının yapılıp yapılmadığını kontrol ediyoruz." dedi.