Çeşmelisebil çiftçilerine eğitim

Çeşmelisebil çiftçilerine eğitim
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çeşmelisebil mahallesinde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda eğitim toplantısı gerçekleştirildi.Tıbbi ve aromatik bitkilerden kimyon çörekotunun üretildiği...

Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çeşmelisebil mahallesinde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda eğitim toplantısı gerçekleştirildi.

Tıbbi ve aromatik bitkilerden kimyon çörekotunun üretildiği Çeşmelisebil mahallesinde çiftçilerin toplantıya ilgisi yoğun oldu.

Ziraat Mühendisleri M.Nurullah Akdağ, çiftçilere yönelik verdiği eğitimde, "Tıbbi ve aromatik bitkiler dendiğinde ilk çağlardan itibaren yüzyılları aşan deneyimlerle elde edilen sağlıktan, beslenmeye ve kişisel bakıma kadar doğrudan veya işlenmiş olarak kullanılan bitkileri anlarız. Geniş bir kullanım alanı olan bu bitkilerden elde edilen ürünler her çağda önemini korumuş ticaretin en önemli mallarından biri olmuştur." dedi.

Bu bitkilerin çok yaygın bir kullanım alanı olduğunu kaydeden Akdağ, "Dünyada yaygın şekilde aromatik bitkilerin kullanıldığı gıda ve katkı maddeleri, bitkisel kökenli ilaç ve kimyasallar, kozmetik ve parfümeri sanayilerinin girdisini oluşturan bitkiler ülkemizde de üretilmektedir. Ülkemiz dünyadaki sekiz büyük gen merkezinden biri olduğu belirtilmektedir." şeklinde konuştu.

Getirisi yüksek ve iklim koşullarına uygun tıbbi ve aromatik bitkilerin çiftçilere önemli kazançlar sağlayabileceğini anlatan Akdağ, şunları söyledi: "Ülkemizin bu bitkilerin üretimini artırma potansiyeli yüksektir. Kırsal alanda başta orman köylüleri olmak çiftçilerimizin gelirlerinin artırılması ve doğal kaynaklarımızın değerlendirerek döviz girdisini artırması bakımından bu eğilimin dikkate alınması gereklidir. Ülkemizin sahip olduğu doğal şartlar üretimi artırmaya imkân vermektedir."