Çelik, “toplulaştırma zulüm oldu”

Çelik, “toplulaştırma zulüm oldu”
Sarayönü’nde gerçekleştirilen toplulaştırma çalışmaları, çiftçilere gına getirdi. Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, çiftçilerin toplulaştırma uygulamasından zarar gördüğünü söyledi. Çiftçilerin ekili...

Sarayönü’nde gerçekleştirilen toplulaştırma çalışmaları, çiftçilere gına getirdi. Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, çiftçilerin toplulaştırma uygulamasından zarar gördüğünü söyledi. Çiftçilerin ekili tarlalarının greyderle sürüldüğünü, toplulaştırmanın tarlaları birleştirmediğini, yeni yapılan yolların kayalardan geçilmediğini ifade eden Çelik, yaptım oldu anlayışıyla her şeyin oldu bittiye getirildiğini belirtti.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, toplulaştırmadan hiçbir çiftçinin memnun olmadığını belirterek toplulaştırmanın bir zulüm haline geldiğini söyledi.

Gerçekleştirilen uygulamaların gerçek anlamda toplulaştırma ile hiçbir alakası olmadığını sadece tarlaların yerinin değiştiğini kaydeden Çelik, “Başından beri ben yaptım oldu anlayışıyla devam ettirilen toplulaştırmadan herkese gına geldi. Keşke herkesin tarlası olduğu gibi dursaydı.” ifadelerini kullandı.

Milli servet küründü

Toplulaştırmayı gerçekleştirenlerin çiftçileri umursamadığını dile getiren Çelik, “Geçen bahar döneminde Selimiye ve İnli mahallesinde ekili tarlaların içine greyder sokulup kürenerek yol açıldı. Bir sürü milli servet boşa gitti. Hasattan sonra açın yolları, çiftçinin emeğine, milli servete yazık dedik dinletemedik. Ekinleri kürüdüler ve kürüdükleri ile kaldılar. O günden sonra o yollara hiç bir şey yapılmadı. Ne olurdu bir ay sonra açılsaydı o yollar. Çok uğraştık ama hiçbir şekilde sesimizi duyuramadık. Çiftçimiz de pasif kaldı. Hakkını aramak için hiç bir şey yapmadı. Bu yaşadığımız mağduriyetlerin nedeni tamamen siyasi otorite boşluğu. Bu konuda ilçemizin hiçbir hükmü yok.” dedi.

Çiftçinin menfaatine bakılmıyor

Çiftçinin iki arada bir dere kaldığını ifade eden Çelik, “Çiftçi yeni yerimi ekiyim diyor, ektirmiyorlar, eski yerimi ekiyim diyor, ektirmiyorlar. Çiftçimizde ne yapacağını şaşırdı. Başhüyük bölgesinde yapılan toplulaştırma yollarından hiç bahsetmiyorum bile. Dağdan getirdikleri kayaları serip üstüne bir silindir çekmişler o kadar. Yol ile hiçbir alakası yok. Çiftçinin traktörle o yolu kullanması mümkün değil. Üstüne mucur ve kum serilmediği sürece o yollarda gidilmez. Çok lastik yarılır. Keşke toprak yol olarak kalsaydı. Birde yol kenarlarında kalan büyük kaya parçaları var. Bunların durumunun ne olacağı da belli değil. İçler acısı bir durum. Çiftçinin menfaatine yapılan hiçbir şey yok.” şeklinde konuştu.