Cebimiz yanıyor!

Cebimiz yanıyor!
Türkiye'de zam gelmeyen ürün neredeyse kalmadı. Vatandaş; yumurtayı, eti, ekmeği, simidi, unu, yağı, suyu, doğalgazı, elektriği ve benzeri çoğu ihtiyacını hiç görmediği ve tahmin etmediği kadar pahalıya tüketmeye başladı.Ekonomik...

Türkiye'de zam gelmeyen ürün neredeyse kalmadı. Vatandaş; yumurtayı, eti, ekmeği, simidi, unu, yağı, suyu, doğalgazı, elektriği ve benzeri çoğu ihtiyacını hiç görmediği ve tahmin etmediği kadar pahalıya tüketmeye başladı.

Ekonomik sıkıntılar gün geçtikçe büyüyor. Dolar ve Euro sürekli yükseliyor. Enflasyon tahmini beklenenden yüksek çıkıyor. Çoğu temel ihtiyaç ürünlerine bir bir zam geliyor. Vatandaş, ağır ekonomik yükün altında ezilirken, işletmeler de iflasın eşiğine geliyor. Ekmek, simit, yumurta, sebze, meyve, hayvansal gıda ürünlerine önümüzdeki günlerde yeni zamların gelmesi bekleniyor.

Akaryakıt fiyatları cep yakıyor. Son olarak elektriğe ve doğalgaza da zam gelmesi vatandaşı kara kara düşündürmeye başladı. Konut fiyatlarına da yüzde 9'luk bir artış yapıldı. Konut elektriğine yüzde 9, sanayilerde kullanan elektriğe de yüzde 14 oranında artışa gidildi. Faturaları kabarık gelen vatandaşın yükü iyice ağırlaştı.

30 MİLYON VATANDAŞ KREDİ ÇEKTİ

Vatandaş ise çareyi kredi kartında buluyor. Kartı ile evine rahatça 300-400 liralık alışveriş yapan bir vatandaşın cebinde dolmuşa binecek kadar nakit para bulunmuyor. Vatandaşlar, gelecek ayın parasını bu aydan harcıyor. Türkiye'de yaklaşık 30 milyon vatandaş, bireysel kredi çekmiş ve kredinin taksitlerini öder durumda bulunuyor. 2018 yılının ilk 5 ayındaki verilere göre aldığı maaaşı kendine yetiremeyen ve ihtiyaçlarını kredi kartı ile temin etmek isteyen 125 bin vatandaş, ilk kez bankalara başvurarak, kredi kartı temin etti.

Türk halkının cebinden sürekli para giderken, kazanan yine her zamanki gibi bankalar oldu. Kurumların, çiftçinin bankalara olan borcu biriktikçe birikiyor. Kredi alırken, malını hipotek olarak gösterenler, elindekini ve avucundakini de kaybediyor.