“Bu coğrafyanın geleneği buğday ile koyundur”

“Bu coğrafyanın geleneği buğday ile koyundur”
Kurak bölgelerde daha az su tüketen ve daha iyi gelir getiren ürünlerin ekiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirten AK Parti’nin tarımdan sorumlu Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Çiftçilerimiz de buna sıcak bakıyor. Alternatif...

Kurak bölgelerde daha az su tüketen ve daha iyi gelir getiren ürünlerin ekiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirten AK Parti’nin tarımdan sorumlu Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Çiftçilerimiz de buna sıcak bakıyor. Alternatif sunmamız gerekir” dedi

AK Parti’nin tarımdan sorumlu Konya Milletvekili Halil Etyemez, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın büyük bir iklim değişikliğinden geçtiğini dile getirdi. Ülkeyi yöneten iktidar ve Konya iradesi olarak tarımın ve hayvancılığın başkenti Konya’da sorunlara duyarsız kalmadıklarının da altını çizen Etyemez, “Konya, tarımsal üretimde ülkenin en gözde şehri. Hayvancılık sektöründe de hayvan varlığıyla Türkiye’de ilk sıralarda. Konya, tarım ve hayvancılık şehri olmasına rağmen bölgenin en az yağış alan yeri. Şehrimizin iklim özelliği, işimizi zorlaştırıyor. Biz ise bu zorluklarla mücadele ediyoruz” dedi.

“Kimsenin şüphesi olmasın”

İmkânlar dahilinde Konya’da birçok projenin hayata geçirildiğini, bundan sonra da geçirileceğini söyleyen Etyemez, daha sonra şunları kaydetti: “Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Suyu en sağlıklı şekilde kullanacak şekilde projelerimiz var. Bundan önce de birçok projeyi hayata geçirdik. Su ile ilgili çalışma yapıyor, tedbirlerimizi alıyoruz. Kapalı sulama sistemine ilişkin de kaynaklar aktarıp, projeleri yapıyoruz. Bu projelerle amacımız suladığımız alanda tasarruf sağlamak. Biz, suyu tasarruflu kullanacak yöntemlere ağırlık veriyoruz.”

“Buğday ile koyun, gerisi oyun”

Konya’da tarım ve hayvancılık sektöründe alınacak tüm kararlarda ortak aklın devreye sokulduğunu, çiftçi temsilcileri ile istişarelerde bulunulduğunu aktaran AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Kurak bölgelerde daha az su tüketen ve daha iyi gelir getiren ürünlerin ekiminin teşvik edilmesi gerekir. Bu, hemen uygulanabilecek bir hadise değil. Ancak kuraklık sebebiyle çoğu çiftçi, daha az su tüketen ancak daha fazla gelir getiren ürünün ekimine sıcak bakıyor. Çiftçilerimiz de bu durumun gerekliliğini biliyor. Biz, çiftçilere şunu ekin, bunu ekmeyin diyemeyiz. Bizim çiftçiye alternatif sunmamız gerekir. Bu konuyu bakanlığımıza da ilettik. Konya’da geleneksel bir anlayış vardır. ‘Buğday ile koyun, gerisi oyun’ denilir. Bu coğrafyanın geleneği buğday ile koyundur. Kararı çiftçi verecek. Tabiat, coğrafya bütün dünyanın birbirini etkilediği bir hadise. Kimse topu taca atmasın. Yatırım elbette ki hükümetin görevi. Biz, Konya’ya suyu getirmek için çalışmalarımızı yapıyoruz. Yaşanabilir bir Konya için herkesin elini taşın altına koyması gerekir. Tarımla alakası olmayan vatandaşlarımızın da suyu israf etmemesi gerekir. Mücadeleye önce içimizden başlayacağız, su israfına göz yummayacağız” şeklinde konuştu.