Bereketli bir yıl bekleniyor

Bereketli bir yıl bekleniyor
Sarayönü Meslek Yüksek Okulu Eski Müdürü Prof. Dr. Süleyman Soylu, Nisan ve Mayıs ayında gerçekleşen yağışlar sonrası değerlendirmelerde bulunarak çiftçilerin yüksek rekolte beklentisinde olduklarını söyledi.Geçtiğimiz...

Sarayönü Meslek Yüksek Okulu Eski Müdürü Prof. Dr. Süleyman Soylu, Nisan ve Mayıs ayında gerçekleşen yağışlar sonrası değerlendirmelerde bulunarak çiftçilerin yüksek rekolte beklentisinde olduklarını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen yağışların tarım açısından faydalı olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Geçen sene nisan ayında hiç yağış olmamıştı bu sene geçen seneye göre yüzde 100 artış var. Tarımsal açıdan bereketli bir yıl bekliyoruz” dedi

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yağışlar sonrası çiftçilerin durumu hakkında bilgi verdi. Nisan ve Mayıs ayındaki yağışların çok iyi seviyelerde olduğunu belirten Soylu, “Geçen seneye göre iki ayda da iyi yağış oldu. Geçen sene nisan ayında hiç yağış olmamıştı bu sene geçen seneye göre yüzde 100 artış var. Tarımsal açıdan bereketli bir yıl bekliyoruz. Havaların serin gitmesi nedeniyle baharlık ürünler biraz yavaş yetişiyor. Onun dışında bir olumsuzluk yok” dedi.

 

YAÄžIŞ İSTENEN ZAMANDA GELDİ

“Hububatta rekolteyi Nisan, Mayıs yağışları pozitife çekti. Buğdayda verimde en fazla etkili olan, diğer aylar yağışlı olsa da mayıs kurak geçerse verim özellikle kıraç alanlarda ciddi şekilde düşer” diyen Soylu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu anlamda bu yıl yağışlar çok dengeli bir şekilde oldu. Bitkinin isteyeceği periyotta yağışlar geldi. Bitki gelişimleri iyi oldu. Sulu tarlalarda da su tasarrufu yapıldı. Sulu tarlalarda bir dezavantajı,  çiftçiler sulama ile birlikte gübre atarlar, yağmur olduğu için gübreleme programı sekteye uğradı.”

 

REKOLTE YÜKSEK OLACAK

Yağışların baharlı ürünlere de çok faydalı etkilerinin olduğunu söyleyen Soylu, şöyle konuştu: “Pancar, mısır, ayçiçeği gibi baharlık ürünlerde çiftçi hiç sulama yapma ihtiyacı hissetmedi. Yağışlar pozitif bir katkı sağladı. Yağış rakamları uzun yıllar ortalamasının çok üstünde değil fakat yağış dengeli dağıldı. Geçen sene mesela nisan ayında yağış hiç olmadı fakat mayısta yoğun bir yağış oluştu. Bu yüzden yağışın etkisi sınırlı kalmıştı. Yetiştiriciler için önemli olan parça parça yağışın gelmesi. Düzenli yağış ovada çiftçinin yüzünü güldürdü. Tek dezavantajımız sonbahar kurak gittiği, hiç yağış almadığımız için bazı bölgelerde tarlalarda çıkış yetersiz kaldı. Sağlıklı çıkış yapan tarlalar için rekolte geçen seneden yüksek olacak. İlkbaharda tarlasındaki çıkışları seyrek görüp tarlayı bozmak isteyenler olduğunu fakat tarlayı bozmayanların avantajlı duruma düştüğünü ifade eden Soylu, “Sulu tarlalarda bozanlar, baharlık ekimi yapmaya karar verdi. İnsanlar kurak geçer diye umdu. Bu kadar yağışın geleceğini tahmin edemediler.”