Bayram huzuruyla yaşandı

Bayram huzuruyla yaşandı
Sarayönü nde büyük bir manevi havanın hakim olduğu Ramazan Bayramı coşkuyla kutlandı. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu bayramda tatil dokuz gün olmasa da, dört günlük tatili fırsat bilen şehir dışındaki Sarayönülüler, ailelerini...

Sarayönü nde büyük bir manevi havanın hakim olduğu Ramazan Bayramı coşkuyla kutlandı. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu bayramda tatil dokuz gün olmasa da, dört günlük tatili fırsat bilen şehir dışındaki Sarayönülüler, ailelerini ziyaret ederek tatillerini memleketinde geçirdi. Herhangi bir acı kazanın ve can kaybının yaşanmadığı ilçemizde, bayram tatili huzurlu geçti. Bayram sabahı yediden yetmişe herkes bayram namazı için camilere akın etti. Bayram namazının ardından vatandaşlar ilk olarak cami içerisinde bayramlaştı. Vatandaşların bir bölümü arife günü kabir ziyaretlerini gerçekleştirirken, bir bölümü bayram namazının ardından kabristandaki yakınlarını ziyaret etti. Kapı kapı gezerek bayram şekeri toplayan çocuklar, eski bir geleneği yaşanmaya devam etti. Güvenlik güçleri, bayramda herhangi bir huzursuzluk yaşanmaması için ekstra güvenlik önemleri aldı. Üç günlük Ramazan bayramı akraba ziyaretleri ile tamamlandı.

Geçtiğimiz günlerde tüm İslam aleminde olduğu gibi Türkiye ve ilçemizde de Ramazan Bayramı coşkusu yaşandı. İlçe dışında yaşayanların, dört günlük bayram tatilini değerlendirmesiyle memleket hasretini dindirme arzusu Sarayönü'nde güzel bir yoğunluk yaşanmasına neden oldu.

Sarayönü nde bayramın ilk günü bayram namazı için camiler dolup taşarken, vatandaşlar bayram namazı ibadetini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadı. Ramazan bayramı nedeniyle vatandaşlar yılda iki kere kılınan bayram namazını kaçırmamak için sabahın erken saatlerinden itibaren camilere akın etti.

Camiler doldu taştı

Namaz öncesi cemaate vaaz verilirken, bayramların anlamı ve önemi anlatıldı. Sarayönü camilerinde okunan bayram hutbesinde ise “Bizler bu bayrama nice günlerden, nice iftarlardan, nice sahurlardan sonra geldik. Bir ay oruç tuttuktan sonra neşenin, sevincin, huzurun eşiğine vardık. Hep birlikte aynı sofranın etrafında, aynı bekleyişin yolcusu olduk. Sevindik, sevindirdik, sevindirildik. Topluca aynı sevinçleri yüreklerimizde paylaştık. Müslümanlar olarak aynı çaresizliklerin, aynı kederlerin halkası olduk. Bütün farklılıklarımızı unuttuk. Bir olduk, birlik olduk. Her akşam iftarı hak ettiğimiz gibi bugün de bayramı hak ettik. Bu bayram, huzur ve esenliğin bayramıdır. Bu bayram, Allah a gönülden teslim olmuş müminlerin bayramıdır. Bu bayram, yaratılış gaye ve hikmetine uygun bir hayat yaşamanın bayramıdır. Bu bayram, Kur an ile yenilenmenin bayramıdır. Bu bayram, imsak ile dizginlenen nefislerin mükâfatı olarak nimetlerin ikrama dönüştüğü iftarın bayramıdır. Bu bayram, yokluğu, açlığı ve susuzluğu hissederek, sahip olduğumuz nimet ve kazanımları başkasıyla paylaşmanın bayramıdır. Bu bayram, dayanışmanın, yardımlaşmanın, arınmanın, karşılıksız vermenin bayramıdır. Bu bayram, yeryüzünü ifsat edenlerin değil, ıslah edenlerin, felaha erenlerin bayramıdır. Bu bayram, Rabbimizin “Hep birlikte Allah ın ipine sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin.”  emrine uyarak her türlü fitne, fesat ve tefrikanın karşısında duranların bayramıdır.” sözleriyle birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Yaşlısı, genciyle camilere gelen vatandaşlar, namazın ardından cami içerisinde birbirleriyle bayramlaştı. Bayramlaşmalar cami dışında da devam etti. Sonrasında ise arife günü mezarlık ziyaretinde bulunmayan vatandaşlar mezarlıklara koşarak yaşamını yitiren aile büyüklerini ziyaret etti.

Protokol bayramlaştı

Ramazan Bayramı'nı geride bırakan Sarayönü'nde protokol üyeleri ve vatandaşlar bayramlaşma programında bir araya geldi.

Sarayönü Belediye Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen programa, Kaymakam Tarık Bahadır, Ak Parti İlçe Başkanı Şükrü Tınas ve yönetimi, Emniyet Amiri İhsan Ertuğrul, İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Tamer Yöney, Müftü Vekili Mustafa Topcu, Sarayönü Belediye Başkan Yardımcısı Mevlüt Göksu, Konuklar Tarım İşletmesi Müdürü Ali Odabaş, Şoförler Odası Başkanı Hasan Koçaş, Başhekim Ahmet Solak, SYDV Müdürü Ahmet Turan, belediye meclis üyeleri, Saadet partisi İlçe Başkanı Ziya Tokgöz ve ilçe teşkilatı, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve belediye personeli ile vatandaşlar katıldı.

Samimi bir ortamda gerçekleşen bayramlaşma töreninde bir saatten fazla süren programa katılanlara tatlı ve bayram şekeri ikram edildi.

Sarayönü'nde tatsızlık yaşanmadı

Bayram süresince Sarayönü'nde tatsız bir olay yaşanmaması ve ciddi bir trafik kazası meydana gelmemesi bayramın huzurunu arttırdı. Sarayönü İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tatsızlık yaşanmaması için ekstra güvenlik önlemleri aldı. Çeşmelisebil'de meydana gelen küçük bir kazanın dışında özellikle Konya-Afyonkarahisar karayolunda tek bir kaza bile yaşanmaması sevindirdi.

Öte yandan Türkiye genelinde Ramazan Bayramı tatilinin iki gününde yollar yine kan gölüne döndü. Bayram süresince yurt genelinde meydana gelen 61 trafik kazasında 42 kişi öldü, 273 kişi yaralandı.