Barajlar dolmadı, çıkışlar tamamlanmadı

Barajlar dolmadı, çıkışlar tamamlanmadı
Konya'da son zamanlarda etkili olan yağışlarla birlikte, barajlardaki doluluk oranında da artış gözlendi. DSİ 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, “Yağış, bize umut oldu. Baraj ve göllerde maalesef yeterli su depolanmadı”...

Konya'da son zamanlarda etkili olan yağışlarla birlikte, barajlardaki doluluk oranında da artış gözlendi. DSİ 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, “Yağış, bize umut oldu. Baraj ve göllerde maalesef yeterli su depolanmadı” dedi

Çınar, baraj ve göllerdeki doluluk oranları ile ilgili bilgiler verdi. 2015 ve 2016 yılının çok kurak geçtiğini hatırlattı. Geniş tarım alanlarına sahip bölgede tarımsal sulamanın büyük bir kısmının yeraltı sularından sağlandığı Konya'da, son zamanlarda etkili olan yağışlar yüzleri güldürüyor.

2017 yılının ilk 3 ayında etkili olan yağış ovaya cansuyu oldu. Vatandaş, bu yıl etkili olan yağışlarla birlikte derin bir nefes aldı. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık, gerek çiftçilere gerekse vatandaşlara büyük bir korku yaşatmıştı. Yağış miktarı, 2016 yılında son yıllara göre yüzde 80 azalmıştı. 2016 yılının son ayındaki yağış miktarının azlığı da kuraklık korkusunu bir kez daha gün yüzüne çıkarmıştı. Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olan Konya Kapalı Havzası, yeni yılı umutlu geçirmeyi istiyor.

HUBUBATLAR ÇOK KÜÇÜK KALDI

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, geçtiğimiz ay içinde Konya'da mevsim normallerinin 3 kat üstünde yağışın olduğunu kaydetti. Miktardan ziyade yağışların dağılımının önemine değinen Çalış, “Su seviyesindeki küçük de olsa yükselmeler, umut verici. Bu yağışların yer altı su seviyesine etkisi hemen belli olmaz. Yaz aylarında kendini gösterir. Geçtiğimiz sonbaharda şiddetli bir kuraklık ile karşılaştık. Bu yüzden hububatlar daha çok küçük. Ama 2017 yılının ilk 3 ayındaki yağıştan çiftçi memnun” açıklamalarında bulundu.