Bağcı, 'maske konusunda dikkatli olun'

Bağcı, 'maske konusunda dikkatli olun'
Türkiye’de, 11 Mart’ta ilk korona virüsü vakasının saptanmasının ardından vatandaşların sağlık maskelerine olan ilgisi arttı. Salgının yayılmasıyla birlikte hangi maskelerin daha koruyucu olduğu, hangi durumlarda maske...

Türkiye’de, 11 Mart’ta ilk korona virüsü vakasının saptanmasının ardından vatandaşların sağlık maskelerine olan ilgisi arttı. Salgının yayılmasıyla birlikte hangi maskelerin daha koruyucu olduğu, hangi durumlarda maske takılması gerektiği, piyasaya yeni sürülen farklı tipteki maskelerin güvenilirliği, vatandaşlar için soru işareti oluşturdu.

Korona virüsüne karşı alınan son tedbirler kapsamında 3 Nisan tarihinden itibaren toplu alanlarda maske takma zorunluluğu getirilmesi, bu konudaki soruları daha da arttırdı.

Eczacı Hülya Bağcı, maske kullanımıyla alakalı olarak bilinç oluşturmak için vatandaşların maske konusunda nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Özellikle halkı merdiven altı üretilen maskelere karşı uyaran Bağcı şunları söyledi:

“Maskenin içerisinde üç katlı filtre olup olmamasına dikkat edilmesi, üzerinde burun çevresini sarması için tel olması, maskenin gerekli tıbbi cihaz belgelerinin olup olmaması ve kutu üzerinde CE işaretinin kontrolü, ürünün eczane, medikal ve dental ürün tedariki veya üretimi yapan profesyonel dağıtıcılardan alınmalı. Merdiven altı üretilen naylon malzeme ve geniş aralıklı maskeler sizi korumaz.”

Evde maske yapmak isteyenleri de kullanacak malzeme hususunda uyaran Bağcı, “Evde maske yapmak isteyenler cerrahi maske benzer bir maske yapmak istiyorsa kullanacakları kumaşa dikkat etmeli. Maskeler sentetik olmayan ve boşluk aralığı sık olan kumaşlardan yapılabilir. Kullanılacak maskeler "tıbbi" maske olmak zorunda değildir. Dünyada genellikle "bez" maskeler veya örtüler kullanılmaktadır. Bu tür maskelerin birden çok kez kullanıldığı göz önünde bulundurularak "temiz" olmalarına dikkat edilmelidir. Ayrıca el temizliğinin sağlanmadığı durumda maskenin tek başına koruma sağlamayacağı unutulmamalıdır. Maske kullanımı sırasında da ellerin göz, burun, ağız ve yüz ile temas etmemesine dikkat edilmelidir.” şeklinde konuştu.