Avcılık katliam değildir

Avcılık katliam değildir
Sarayönü Avcılık ve Atıcılık Derneği Başkanı Hamdi Candan, avcılığın katliam değil, spor olması gerektiğini söyledi.Av yasağının başladığını belirten Sarayönü Avcılık ve Atıcılık Derneği Başkanı Hamdi Candan,...

Sarayönü Avcılık ve Atıcılık Derneği Başkanı Hamdi Candan, avcılığın katliam değil, spor olması gerektiğini söyledi.

Av yasağının başladığını belirten Sarayönü Avcılık ve Atıcılık Derneği Başkanı Hamdi Candan, “ İkinci grup kuşlardan, kum kekliği, kınalı keklik ve çil keklik avı, 08 Ocak 2017 tarihinde sona erdi. Birinci grup memelilerden, yaban tavşanı, ada tavşanı, tilki, kaya sansarı avı, yine 08 Ocak 2017 tarihinde sona erdi. Üçüncü grup kuşlardan, sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, Macar ördeği, tepeli patka, kılkuyruk, elmabaş patka, çıkrıkçın, su çulluğu, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, öter ardıç, boz kaz, kaşık gaga ve çulluk avı, 26 Şubat 2017 tarihinde sona erecek. 4. grup kuşlardan, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, saksağan avı, yine 26 Şubat 2017 tarihinde sona erecek. Öte yandan ikinci grup memelilerden, yaban domuzu ve çakal avı, 26 Şubat 2017 tarihinde sona erecek" dedi.

Kaçak avcılığın önüne geçilmelidir

Kaçak avcılığın önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek Hamdi Candan, “Avcılık zor bir spordur. Dağa çıkmak meşakkat ister. Elimizde silahlar, belimizde çantalar oluyor. Avcılık, katliam değil, spordur. Kaçak avcılığın önüne geçilmeli. Pulu olmayanlar çetin cezalar ile karşılaşıyor. 350 TL'den başlar her tavşan başına 500 TL ceza kesilir. Kullanılan malzemelere el konulabilir, hapis cezası bile verilebilir. Otomatik silah bulunduranlar, takoz kullanmalı. 3 tane fişek kullanma hakkımız var. Takozunu söküp de 5-6 tane mermi, silah içine konulursa onun da cezası var. Silaha el konulur. Kaçak avda yakalananlara para cezası var. Limitlere uymak gerekir. Bıldırcın 10, tavşan 1 kekliğin ise 2 limiti vardır. Bu sayıyı aşmamak gerekir. Bu sayıya ulaşan avcı, avını sonlandırmalıdır” şeklinde konuştu.

Avcı doğa dostudur

Candan, Sarayönü bölgesi ve Konya nın avcılık için çok müsait olduğunu, sadece Bozdağ da avcılığın yasak olduğunun vurgulayarak, “Sarayönü'nde, avlak çok. Konya'da kayıtlı binlerde avcı var. Tahminimize göre kaçak da 20 bin avcı var. Bunların sertifika ve avcılık ehliyeti yok. Bunları içimize çekmek istiyoruz. Avda silah doldurulduktan sonra, kesinlikle sağa ve sola tutulmamalı. Ava giderken yaralananlar da olabiliyor. Saçma küçük ama etkisi büyük olabiliyor. Avcılığın kemikleşmiş bir yasası var. Bize eli silahlı olarak bakılmamalı. Bunları vatandaşlarımıza yeterince anlatamıyoruz. Bu yüzden onlar da bizi iyice tanımıyorlar. Katil değiliz. Gerçek avcı hem doğa dostu hem de vicdan sahibi bir insandır. Vicdanlı olmayan insan dağa çıkınca kaçak avlanma yapar. Her türlü yasal olmayan yollara başvurur" dedi.