Asgari ücretten çok daha az maaş alıyorlar

Asgari ücretten çok daha az maaş alıyorlar
Asgari ücretin dahi altında maaş alan emeklinin gıda ve yakacağa ihtiyacı var.Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, Genel Başkan Kazım Ergün başkanlığında, Türkiye’nin ve emeklilerin gündemini değerlendirmek üzere...

Asgari ücretin dahi altında maaş alan emeklinin gıda ve yakacağa ihtiyacı var.

Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, Genel Başkan Kazım Ergün başkanlığında, Türkiye’nin ve emeklilerin gündemini değerlendirmek üzere toplandı. Toplantının sonuç bildirisinde, başta emekliler olmak üzere alım gücü giderek düşen dar gelirli kesimlerin desteklenmesi ve en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilerek ödenmesi taleplerinin yer aldığı, Anayasa’da, milli birliği sağlayan ve değiştirilemeyecek olan temel ilkelerin ilelebet korunması gerektiği vurgulandı.

2000 sonrası emeklilerinin aylıkları sürekli düşüyor

Bildiride şu ifadelere yer verildi: “Emeklinin, intibak sorunu en geç 2022’de çözülmeli. 2000 sonrasında emekli olanları mağdur eden ve aylıkları düşüren, ‘emekli aylığı hesaplama karma sistemi’ aylıklar arasında eşitsizliği artırmıştır. Bu nedenle, her yıl aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli, çalışılan dönemler için ‘tek bir aylık hesaplama sistemi’ getirilmelidir.”

“Emekliye konut alım ve kira desteği sağlanmalı”

Bildiride şunlar kaydedildi:

“Evi olmayan emeklilerimizin ev sahibi olması için TOKİ ile uygun ödeme koşullarıyla emeklilere özel projeler yapılmalı, emeklilere ayrılan yüzde 25 kontenjan, yüzde 50’ye yükseltilmelidir. Aylık geliri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan asgari geçim standardının veya yasal asgari ücretin altında kalan emeklilerimize kira desteği sağlanmalıdır. Aylık geliri, TÜİK tarafından yayımlanan asgari geçim standardının veya yasal asgari ücretin altında kalan emeklilerimiz, pandemi koşullarında yetersiz beslenme ve ısınma sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu durumdaki emeklilerimize yakacak ve gıda yardımları sağlanmalıdır.”

Salgın döneminde artan haberleşme, elektrik, su, temizlik ve gıda harcamalarına dikkat çekilen bildiride, enflasyon hesaplamalarında kullanılan “Harcama Sepeti”nin acilen güncellenmesi talep edildi.

Salgın döneminde çalışma imkânı bulamayan ve kredi veya kredi kartı ödemelerini yapamadıkları için bankaların kara listelerine düşen emeklilerin kredi borçlarının ötelenmesi ve bunlara esnaf, çiftçi ve KOBİ’lere yapılan desteklemelerin yapılması gerektiği kaydedildi.