Akdeniz Anemisi'ne dikkat!

Akdeniz Anemisi'ne dikkat!
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi, Akdeniz Anemisi adıyla da bilinen Talasemi hastalığı ile ilgili olarak farkındalık çalışması başlattı.Telasemi'nin ülkemizde sık görülen ailesel geçişi olan kalıtsal kan hastalığı...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi, Akdeniz Anemisi adıyla da bilinen Talasemi hastalığı ile ilgili olarak farkındalık çalışması başlattı.

Telasemi'nin ülkemizde sık görülen ailesel geçişi olan kalıtsal kan hastalığı olduğunu belirten İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, "Talasemi hastalığında kan hücreleri vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni dokulara taşıyamamaktadır. Dokulara oksijen, kırmızı kan hücrelerimizin %90'ını oluşturan hemoglobine bağlanarak taşınmaktadır. Hemoglobinin yapımında yetersizlik ya da bozukluk oluşursa oksijen taşıma işini yeterince yapamaz ve doku organlarda oksijenin azalması sonucu solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gelişme geriliği gibi hastalığın belirtileri görülür. Taşıyıcı hastalar kendileri hasta olmasa da genetik yollarla gelecek nesillere aktaran kişilerdir. Toplumların geleceği, o toplumu oluşturan bireylerin nitelikleri ile doğrudan ilişkilidir." dedi.

Mutlaka test yaptırılmalı

Özkardaş şöyle devam etti: "Toplumu oluşturan bireylerin nitelikli olabilmesi ve üretken yaşayabilmesi, her şeyden önce bu bireylerin sağlıklı olmalarına bağlıdır. Beslenme bozuklukları ve enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölümlerin kontrol altına alınmasından sonra, kalıtsal hastalıklar gündeme gelmiştir. Türkiye'de, beta-talasemi taşıyıcı sıklığı %2,1 olup, yaklaşık 1.300.000 taşıyıcı ve 4000 civarında hasta vardır. Her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmekte, aileler ve toplum maddi ve manevi zarara uğramaktadır. Türkiye'de akraba evliliklerinin fazla olması ve akraba evliliklerinin %70'inin 1. derece akrabalar arasında yapılması nedeniyle, genetik geçişli bir hastalık olan talaseminin görülme sıklığı artmaktadır. Bu nedenle, ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanmaları, hastalığın önlenmesi açısından gereklidir. Evlenecek çiftlerin bu testi yaptırmaları Sağlık Bakanlığımızın Hemoglobinopati Tarama Programı çerçevesinde zorunludur. Talasemi; toplum eğitimi, evlilik öncesi tarama ve doğum öncesi tanı testleri ile önlenebilen bir hastalıktır."