2018'den akılda kalanlar

2018'den akılda kalanlar
Sarayönü acısıyla tatlısıyla 2018 yılını da geride bıraktı. Bir yıl boyunca sevindirici haberlerin yanı sıra üzücü olayları da gazetemiz aracılığı ile siz değerli okurlarımıza ulaştırdık. Geride bıraktığımız...

Sarayönü acısıyla tatlısıyla 2018 yılını da geride bıraktı. Bir yıl boyunca sevindirici haberlerin yanı sıra üzücü olayları da gazetemiz aracılığı ile siz değerli okurlarımıza ulaştırdık. Geride bıraktığımız yıl içerisinde ilçe adına en güzel haber Organize Sanayi Bölgesi'nin onaylanması ve Meslek Yüksek Okulu'na dört adet yeni program açılması oldu. İlçenin değerli isimlerinden Fatih Karça hayatını kaybetti. Yeni belediye hizmet binası hizmete girerken, mart ayında yapılacak yerel seçimler için AK Parti'ten 5 aday adayı çıktı. İlçeye Sivil Hava Alanı ve Sivil Havacılık Yüksekokulu'nun kazandırılması için büyük adımlar atıldı. Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen uyumlu çalışmalar, neticesini birçok alanda gösterdi. İlçe adına güzel gelişmelerin yaşandığı 2018 yılından akıllarda kalan başlıkları sizler için derledik.

Nüfusta sevindirici tablo

Sarayönü son yıllarda göç veren bir ilçe olmaktan kurtulmaya başladı. İki yıl öncesine kadar hızla eriyen Sarayönü nüfusu, 2015 ve 2016 yılında olduğu gibi 2017 yılında da yükseldi. Artış istenen seviyede olmasa da dışarıya göçün engellenmiş olması sevindirici olarak karşılandı. Sarayönü merkez ve Ladik Mahallesinde yükseliş yaşanırken, ilçe nüfusu 2016 yılına göre 2017'de 23 kişi artarak, 26 bin 522'ye yükseldi. Sarayönü, Konya ilçeleri arasında en kalabalık 16'ncı ilçe oldu.

Sarayönü'nden Sri Lanka'ya yardım eli

Konya İHH İnsani Yardım Derneği Sarayönü Temsilciliği, Hint Okyanusu'nda bir ada devleti olan Sri Lanka’nın Batticaloa bölgesindeki çoğunluğu Müslüman olan Irakakandiy şehrine sağlık merkezi yaptırıyor. Sri Lanka hükümeti, proje için inşaatın yapılacağı alan şartlı olarak Konya İHH İnsani Yardım Derneği'ne tahsis etti. Sri Lanka'ya bir seyahat düzenleyen İHH Sarayönü Gönüllülerinden Veysel Karani Topçuoğlu, adı "Sarayönü Sağlık Merkezi" olacak projenin temel atma törenine katılarak ilk tuğlayı koydu.

Ladik TOKİ inşaatı başladı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından, Sarayönü'nün Ladik mahallesine yapılacak olan 799 konutun inşaat çalışmaları başladı. İhalenin tamamlanarak yer tesliminin yapılmasının ardından çalışmalara hızlı şekilde start verildi. Konutların ihaleyi kazanan İntek yapı tarafından 700 gün içerisinde inşa edilip teslim edilmesi planlanıyor.

Anlamlı günde anlamlı yatırımlar

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde iki önemli yatırım için Sarayönü’ndeydi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak ve 3 milyon liraya mal olacak 16 derslikli Sarayönü Kız Meslek Lisesi’nin temelini atan Başkan Akyürek, daha sonra yine Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçeye kazandırılan Şehir Konağı’nın açılışına katıldı.

İnfazcı kocadan çifte cinayet

Sarayönü'ne bağlı Ladik mahallesi nüfusuna kayıtlı Mediha Akdağ(50) ile Tuncer Kütük(27), Aksaray'da bir tarlada otomobil içinde tabancayla öldürülmüş olarak buldu. Cinayetle ilgili, şüpheli olarak aranan Mediha Akdağ'ın iki yıldır boşanma davası süren eşi Şükrü Akdağ(52), Sarayönü İlçe Jandarma Komutanlığı'nın titizlikle yürüttüğü başarılı çalışma sonucunda Ladik mahallesinde yakalandı. Sorgusunda cinayeti itiraf eden Şükrü Akdağ tutuklanarak ceza evine gönderildi.

Menfez bir aileye mezar oldu

Sarayönü'ne bağlı Kurşunlu mahallesi yakınlarında Konya-Afyon karayolunun 40'ncı kilometresinde, önünde seyreden kamyonetin kasasından düşen panodan kaçmaya çalışırken yoldan çıkan otomobilin menfeze çarpması sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi, bir kişi yaralandı.

Karatepe'nin GES isyanı

Sarayönü'ne bağlı Karatepe mahallesi halkı, mahalle bitişiğindeki 196 dekarlık mera alanına özel bir firma tarafından Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapılmasına karşı çıktı. Mahallenin en verimli merasının yok edileceğini savunan mahalle halkı, tüm şikayetlere ve olumsuz raporlara rağmen parselin mera vasfından çıkarıldığını ve proje sürecinin devam ettirildiğini dile getirdi.

Sivil Havacılık için inceleme yapıldı

Sarayönü'ne Selçuk Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu'nun uygulama sahası olarak sertifikasyon ve pilotaj eğitiminin verileceği bir uçak pisti yapılması için girişimler başlatıldı. Konu hakkında daha önce Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şimşek ile görüşen Kaymakam Tarık Bahadır ve Belediye Başkanı Nafiz Solak'ın gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından, ilçede uçak pistinin yapılması planlanan alan için incelemelerde bulunuldu.

Erasmus heyeti Sarayönü'nde

Sarayönü Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesi’nin ortağı olduğu, Avrupa Birliği Erasmus Plus Okullar Arası Stratejik Ortaklıklar programı kapsamında, "okulu erken terki en aza indirmek için bilgi iletişim teknolojileri"  projesinin dördüncü toplantısı Sarayönü'nde gerçekleştiriliyor. Letonya, Romanya, İtalya ve Litvanya'dan gelen 27 öğrenci ve öğretmen, Sarayönü ve Konya'da bir hafta boyunca çeşitli faaliyetler gerçekleştirdi. Sarayönü Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen programda, proje ve içeriği anlatılarak Letonya, Romanya, İtalya ve Litvanya'dan gelen heyete bazı kültürel sunumlar gerçekleştirildi.

Sarayönü’ne kız imam hatip lisesi

Sarayönü İmam Hatip Okulları Mensupları ve Mezunları Derneği (Sarimder) tarafından hayırseverler adına yaptırılan 32 derslikli çok amaçlı okul tamamlandı. Fen ve Sosyal Bilimler İmam Hatip Lisesi olarak tescillenen okul yapılan protokolle Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edildi. Okulun yapımında en büyük desteği Safa Tarım A.Ş. sağladığı için okulun adının Mehmet Büyükeğen olarak belirlenmesine karar verildi.

Çiftçiler toplulaştırmadan şikayetçi

Sarayönü'nde uygulanan arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında yapılan uygulamalardan birçok çiftçi büyük mağduriyetler yaşadığını belirterek şikayetçi oldu. Toplulaştırmanın amacından saptığını, sadece arazisi çok olan zenginlere fayda sağladığını belirten çiftçiler, belli bir ölçeğin altındaki tüm çiftçilerin mağduriyet ve hak kaybı yaşadığını ifade etti.

Liselere istihdam odaklı yeni bölümler

Sarayönü'nde Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne iki yeni bölüm açıldı. Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan Tarım Aletleri ve Makineleri bölümü ile Çok Programlı Anadolu Lisesi bünyesinde açılan Hayvan Sağlığı ve Veterinerlik bölümü, 2018-2019 eğitim öğretim yılı için dönem başında öğrencilerini kabul etti.

Sarayönü "DEVAM" dedi

Sarayönü'nde 24 Haziran pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin sonuçları netleşti. Sarayönü'nde seçmenlerin yüzde 92.18'i sandık başına gitti. Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, Sarayönü'nde yüzde 81.5'li bir oy aldı. İlçede 14 bin 9 seçmen tercihini Erdoğan'dan yana kullandı. Diğer adaylardan Muharrem İnce 1428, Meral Akşener 1103, Temel Karamollaoğlu 504, Selahattin Demirtaş 122 oy aldı. Milletvekili seçimlerinde de yine en çok oyu alan Ak Parti oldu. Ak Parti'nin 1 Kasım seçimlerine kıyasla oyunun düştüğü gözlerden kaçmadı. 1 Kasım'da yüzde 82 oy alan Ak Parti, bu seçimlerde yüzde 68.9'a geriledi.

Anadolu Meydanı'na MEVKA desteği

Sarayönü Belediyesi tarafından hazırlanan 2 milyon lira maliyetli Anadolu Meydanı projesi, Mevlana Kalkınma Ajansı'nın (Mevka) 2018 yılı mali destek programından yararlanmaya hak kazandı. Anadolu Meydanı projesinde yatırım maliyetinin büyük bir kısmı Mevka tarafından karşılanacak. Yeni Kız Meslek Lisesi binasının tamamlanarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından teslim alınmasının ardından, eski Kız Meslek Lisesi binası boşaltılarak Anadolu Meydanı projesi için ihaleye çıkılacak. Anadolu Meydanı isimli proje, mevcutta bulunan kız meslek lisesi binasının yıkılmasının ardından, hükümet konağının karşısındaki 4 bin 500 metrekarelik alana yapılacak.

Ladik halkının susuzluk isyanı

Sarayönü'ne bağlı Ladik mahallesinin yüksek kesimlerinde yaşayan vatandaşlar haftalardır yaşanan su sıkıntısından dolayı büyük mağduriyet yaşadı. Geçmişte Küçük mahalle olarak bilinen bölgede haftalarca suların akmadığını iddia eden vatandaşlar, içecek suya muhtaç olduğunu belirtip Koski'nin konuyla ilgilenmelerini istedi. Koski'ye tepki gösteren vatandaşlar Küçük mahalle olarak nitelendirilen bölgede su probleminin bir türlü çözülemediğini ifade etti.

Kalan daireler sahibini buldu

Sarayönü Belediyesi ve TOKİ ortaklığında, Sarayönü ilçe merkezine yapılan 3'ncü Etap TOKİ konutlarında kalan dairelerin kuraları çekildi. TOKİ idaresinden gelen heyet ve Sarayönü Noterliği tarafından Sarayönü Belediye Düğün Salonunda gerçekleştirilen çekilişe hak sahiplerinin tamamın yakını katıldı. Kalan 58 daireye için müracaat eden 300 kişi, kuralar çekilirken büyük heyecan yaşadı.

100 yılın yatırımı

İlçemizin en büyük ölçekli projelerin den biri olan Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi Projesinin gelen onay yazısı ile kurulması kesinleşti. Sarayönü’ne kurulacak olan 2 milyon 600 bin m²’lik Organize Sanayi Bölgesi'nin, ilçeyi gelecekte bir sanayi kentine dönüştürmesi ümit ediliyor. Şimdiden 83 yatırımcının yer talebinde bulunduğu OSB’de 10 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

Dev tohum tesisi hizmete açıldı

Sarayönü Tarım Kredi Kooperatifi bünyesinde, kapasitesi ve özellikleri bakımından Türkiye'nin en önemli tohum hazırlama tesislerinden bir tanesi hizmete açıldı. Yıllık 20 bin tonluk kapasiteye sahip olan Tohum Hazırlama Tesisi, hububat tanelerini boylarına, ağırlığına, rengine ve şeklinde göre ayırabiliyor. En kaliteli taneleri seçerek torbalayan tesis tüm tahıl tohumlarını eleyebiliyor.

Afganların kavgası kanlı bitti

Sarayönü'ne bağlı Kuyulusebil mahallesinde tarım ve hayvancılık işleri yapan iki Afgan uyruklu akraba arasında alacak tartışması çıktı. Tartışma büyüyünce Ubeydullah İşlemmidsinoğlu, 27 yaşındaki akrabası Hikmetullah Abdulgfor'un başına defalarca taşla vurarak canice öldürdü.

Manevi yapıların restorasyonu yapıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya’nın manevi mimarlarından Lâdikli Ahmet Hüdai Hazretleri’nin Lâdik’teki evinin restorasyonunu ve çevre düzenlemesi ile Ladik Ulu Camii’nin restorasyonunu yaparak gelecek kuşaklara aktarılmasına yardımcı oldu.

MYO'da sorunlar devam etti

Tercihlerde Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nu 52 öğrenci tercih etti ve bunun sadece 27'si kayıt yaptırdı. Bir dönem 900'leri bulan öğrenci sayısıyla dikkat çeken Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nun bu duruma gelmesinde, okul bünyesinde istihdama yönelik bölümler bulunmaması, meslek liselerinden direk geçişin kaldırılması, Türkiye'de 4 yıllık fakültelerin gereğinden fazla artması ve girişin kolaylaşması gibi nedenler etkili oldu.

Altay Sarayönü yatırımlarını inceledi

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yatırımları incelemek, esnaf ve vatandaşlarla buluşmak için Sarayönü ilçesini ziyaret etti. Ladik Katı Atık Depolama Tesisi, Ladikli Ahmet Hüdai Hazretleri'nin evinin restorasyonu, Ladik Ulu Camii restorasyonu, KOMEK Halı Atölyesi, Kapalı Devre Sulama Sistemi Tesisi incelemelerinde bulunan Başkan Altay, Sarayönü'ne Eğitim ve Kültür Merkezi kazandırılması protokolünü de imzaladı.

Büyükşehir'den 2.6 milyonluk destek

Sarayönü Belediyesi'nin öz kaynak kullanmadan yapma başarısı gösterdiği Eğitim ve Kültür Merkezi'ne, Konya Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokolle 2.6 milyon liralık destek sağlandı. 5 milyonun üzerinde olan yatırımın 2.5 milyon liralık kısmı ise KOP idaresi aracılığıyla, dönemin Kalkınma Bakanlığı'ndan alınmıştı.

Bağımsız anaokulu faaliyete geçti

Sarayönü Kaymakamlığı, Sarayönü Belediyesi ve Sarayönü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ilçeye bağımsız bir anaokulu kazandırıldı. Daha önce Merkez İlkokulu olarak kullanılan binanın bakım, onarım ve tadilatının tamamlanmasının ardından eğitim öğretim faaliyetleri başladı. 79 öğrencisi bulunan okulda, 4 sınıf eğitim veriyor.

Büyük sulama yatırımı başladı

Sarayönü Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Ladik mahallesinde, Başhüyük mahallesinde ve Çeşmelisebil mahallesinde oluşturulacak kapalı devre sulama sistemlerinin yatırım çalışmaları başladı. Bu mahallelerde bulunan göletlerden yararlanılarak gerçekleştirilecek kapalı devre sulama sistemleri ile üç mahallede toplam 9 milyon metrekare yani 3 bin 600 dönüm alan sulanabilecek. Proje 2019 yılı içerisinde hayata geçirilerek çiftçilerin kullanımına sunulacak.

Belediye bütçesi 28 milyon

Sarayönü Belediyesinin 2019 yılı bütçesi 28 milyon TL olarak belirlenirken, bu bütçe 2018 yılı bütçesinin 1 milyon 773 lira üzerine çıktı. Bütçedeki bu artış, 2018 yılında belediye hizmetlerinin artacağı sinyallerini verdi. Bir önceki yıl ise 6 milyon 797 liralık bir bütçe artışı sağlanmıştı. Bütçe artışının oransal olarak düşmesi 2019 yılında tüm Türkiye'de olduğu gibi ilçede de tasarruf tedbirleri uygulanacağı yönünde yorumlandı.

Karatepe santrali üretime başladı

Sarayönü'nün Karatepe mahallesinde, vatandaşların tüm itirazlarına karşılık Akfen Yenilenebilir Enerji tarafından kurulan 10 MW gücündeki güneş santrali elektrik üretimine başladı. 2020’ye kadar yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan 1000 MW’lık enerji üretim santrali kapasitesine ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji, yatırımlarına ara vermeden devam ediyor.

OSB'de ulaşım demiryoluyla sağlanacak

Sarayönü'nde kurulum aşamaları devam eden Organize Sanayi Bölgesi için, demiryolu taşımacılığına imkan sağlayacak düzenlemeler başlatıldı. İlçe merkezinden geçen demiryolundan Organize Sanayi Bölgesi'ne ayrılacak makas ile konar yolu paralelinde 3 bin 500 metre uzunluğunda 5 adet demiryolu hattı döşenecek.

Çarşı araba istilası altında

Sarayönü çarşısında yolun iki dönünde de bir şeridi sürekli olarak işgal eden araçlar, bazı esnaflar ve vatandaşların şikayet konusu oldu. Sarayönü Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş, uzun süreli parklar yüzünden çarşının sürekli olarak araç istilası altında olduğunu söyledi. Karataş, çarşıda bulunan otoparkların kullanılmadığından dert yandı. Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş ise esnafları resmi kurum çalışanlarını ve vatandaşları daha duyarlı olmaya davet etti.

Fatih Karça hayatını kaybetti

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Ömer Fatih Karça hayata gözlerini yumdu. Hayatını eğitime, spora ve ziraat odasına adayan Ömer Fatih Karça, 65 yaşında vefat etti. Karça'nın cenazesi Başhüyük mahallesinde kılınan cenaze namazının ardından çok sayıda seveni ve yakının katılımı ile defnedildi.

Aday adayları belli oldu

Sarayönü'nde 2019 yılı Mart ayında gerçekleştirilecek yerel seçimler için süreç işlemeye başlarken, Sarayönü Belediye Başkanlığı için Ak Parti'den aday adayı olan isimler netleşti. Müracaat süresi içerisinde beş isim resmi müracaatta bulunurken, Belediye Başkanı Nafiz Solak, doğal aday adayı olduğu için müracaat sürecine dahil olmadı. Ak Parti'nin belediye başkan aday adayları, mevcut Başkan Nafiz Solak, Mehmet Güney, Kazım Torlak, Mevlüt Göksu, İsmail Keleş ve Hasan Hüseyin Çakır oldu.

Kurşunlu TOKİ inşaatı başladı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından, Sarayönü'nün Kurşunlu mahallesine yapılacak olan 79 konutun inşaat çalışmaları başladı. İhalenin tamamlanarak yer tesliminin yapılmasının ardından hafriyat çalışmalarına start verildi. Konutların ihaleyi kazanan Setre Yapı Malzemeleri İnş. Boya Taah. Ltd. Şti. tarafından bir yıl içerisinde inşa edilip teslim edilmesi planlanıyor.

Konuklar besiye döndü

Sarayönü'nde büyük tedirginliğe yol açan Konuklar Tarım İşletmesi hayvancılık bölümünün kapanması konusu çözüme kavuşturuldu. Girişimler neticesinde, faaliyetleri sonlandırılan embriyo transferi çalışmalarının yerine erkek damızlık ve besi hayvancılı faaliyetleri yürütülmesine karar verildi. Embriyo transferinde kullanılan ithal taşıyıcı büyükbaş hayvanların elden çıkarılmasının ardından işletmeye ilk etapta 400 hayvan gelecek. İşletmenin hayvan varlığı zaman içerisinde 1000 başa tamamlanacak. Hayvancılık bölümünde çalışan işçiler ise işine devam edecek.

Doktor sorunu çözüldü

Sarayönü Devlet Hastanesi'nde yaşanan bazı sorunları ve doktorsuz kalan poliklinikleri gündeme taşıdık. Konya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından aynı gün içerisinde jet hızıyla yeniden görevlendirmeler yapıldı. Görevlendirmelerin yapılmasının ardından hastaların mağduriyetleri giderildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ile Göz Hastalıkları Uzmanı'nın yine haftada bir gün gelmeye devam edeceği öğrenilirken; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'nin muayene günü de üçten beşe çıkarıldı.

Belediye binasını Cumhurbaşkanı açtı

Sarayönü’nün yeni eserlerinden bir tanesi olan Sarayönü Belediyesi hizmet binası tamamlandı. Son rötuşları ve peyzaj düzenlemelerinin de yapılmasının ardından ilçenin prestij eseri olan yeni belediye binası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Konya'da gerçekleştirdiği toplu açılış töreniyle hizmete girdi. 4 milyon 500 bin liraya mal olan yeni hizmet binası, 300 bin kişilik bir ilçeye hizmet verebilecek kapasite ve donanımda yapıldı.

MYO için umutlar yeşerdi

Sarayönü'nde uzun yıllardan buyana çeşitli nedenlerden dolayı öğrenci sayısı eriyen Meslek Yüksek Okulu için yeni bir umut ışığı yandı. Kaymakam Tarık Bahadır, Belediye Başkanı Nafiz Solak, Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Nuh Boyraz ve okul yönetiminin yoğun çabaları neticesinde okula üç yeni program kazandırıldı. Okul bünyesinde Laborant ve Veteriner Sağlık, İnternet ve Ağ Teknolojileri ile Sağlık Kurumları İşletmeciliği programları kurulacak. Türkiye genelinde yüzde 90 ila 95 doluluk oranları bulunan programların aynı zamanda istihdam odaklı olmasının, Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nu tercih eden öğrenci sayısını arttırması ümit ediliyor.