11 Ayın Sultanı başladı

11 Ayın Sultanı başladı
Müslümanların dört gözle beklediği 11 ayın sultanı Ramazan geldi. Ancak bu sene İslam alemi Ramazan'ı buruk yaşıyor. Ramazan bu yıl koronavirüs salgını tedbirlerinin gölgesinde geçiriliyor.Perşembe gecesi ilk sahuruna kalkan...

Müslümanların dört gözle beklediği 11 ayın sultanı Ramazan geldi. Ancak bu sene İslam alemi Ramazan'ı buruk yaşıyor. Ramazan bu yıl koronavirüs salgını tedbirlerinin gölgesinde geçiriliyor.

Perşembe gecesi ilk sahuruna kalkan Müslümanlar, Cuma günü ise ilk oruçlarını tuttu. Yaklaşık 15 saati bulan ilk orucun ardından vatandaşlar akşam ezanının okunmasıyla ilk iftarını da gerçekleştirdi. Koronavirüs önlemleri kapsamında cemaat camilerde teravih namazı kılamadı.

Bu yıl ülke genelinde camilere ilişkin alınan koronavirüs tedbirleri kapsamında vatandaşlar, teravih namazı, mukabele ve itikaf gibi ibadetlerini evlerinde ifa edecek.

Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27'nci gecesine denk gelen 19 Mayıs'ta idrak edilecek.

Ramazan ayının ardından 24 Mayıs'ta ise Müslümanların büyük sevinçle karşıladığı Ramazan Bayramı'na girilecek. Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yılki fitre bedeli, 27 lira olarak açıklandı.

Sarayönü Müftüsü Şevket Karaca, bu kutlu zaman diliminin insanlık için büyük bir fırsat olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Yorulan ruhlarımızı teskin etmek, bunalan gönüllerimize inşirah vermek, özümüze ve fıtratımıza yönelerek hayatımızın iman, kulluk ve güzel ahlak ekseninde muhasebesini yapmak için eşsiz bir fırsattır. İbadetlerimizi güzel ahlakla, ilişkilerimizi samimiyet ve muhabbetle bütünleştiren oruç iklimi, bizi dünya ve ahiret mutluluğuna ulaştıracak bir hayat için yeni bir başlangıç yapmak adına önemli bir vesiledir."

"Bu yıl mahzun ve kederliyiz"

On bir ayın sultanının karşılandığı bugünlerde, Müslümanların mahzun ve kederli olduğunu da aktaran Karaca, "Kutlu misafir"in koronavirüs salgını sebebiyle bu yıl sadece evlerde ağılanacağını hatırlattı. Sahurun bereketini, iftarın sevincini, teravihin coşkusunu, mukabelenin huzurunu ve Ramazan'ı unutulmaz kılan birçok eşsiz güzelliği, bu yıl evlerde hissederek yaşayacaklarını kaydeden Karaca şöyle devam etti:

"Bu noktada ifade etmeliyim ki bizler elbette Rabb'imizin İnşirah suresinde vadettiği her zorluğun ardından mutlaka kolaylığın geleceğine dair ilahi müjdesine yürekten inanıyoruz. Bir mümine yaraşan şuur, vakar ve asaletle, yaşadığımız bu zorlukların geçici dünya hayatının bir imtihanı olduğunu biliyoruz. Bu sebeple, yaşadığımız hassas süreçle ilgili üzerimize düşen sorumluluğun icabını harfiyen yerine getirip tüm tedbirleri alacağız.

"Çocuklarınızı da dahil edin"

Ramazan'a dair yaşanan güzelliklere çocukların da dahil edilerek onların hafızalarında unutulmaz hatıralar bırakılabileceğini belirten Karaca, çocukların, özündeki selim fıtratı Ramazan ayının manevi iklimiyle buluşturarak, Yaratıcıyı, dünyayı ve oruç özelindeki diğer ibadetleri daha yakından hissetmelerinin sağlanabileceğini vurguladı.