10 bin dekar anıza ekildi

10 bin dekar anıza ekildi
Sarayönü'nde anıza ekim olarak nitelendirilen toprak işlemesiz tarım uygulamaları devam ediyor. Bu yıl anıza ekim yöntemiyle 10 bin dekar arazi ekildi.Anıza doğrudan ekim, toprak işlemesiz tarım, pulluksuz tarım gibi çeşitli...

Sarayönü'nde anıza ekim olarak nitelendirilen toprak işlemesiz tarım uygulamaları devam ediyor. Bu yıl anıza ekim yöntemiyle 10 bin dekar arazi ekildi.

Anıza doğrudan ekim, toprak işlemesiz tarım, pulluksuz tarım gibi çeşitli isimlerle anılan direk ekim yöntemi çiftçiler tarafından benimsendi. İlk defa 2010 yılında hayata geçirilen bir proje ile anıza ekimle tanışan ilçe çiftçisi, o günlerde sisteme bir hayli ön yargıyla baksa da gün geçtikçe ön yargılarını kırdı. Birçok yönden çiftçiye katkı sağlayan ve topraklarımızın korunmasına yardımcı olan sistem ilçemizde her yıl artarak uygulanmaya devam ediyor.

Toprak işlemeyi en asgariye indirip tohumu doğrudan toprakla buluşturmayı hedefleyen sistem hakkında açıklamada bulunan Sarayönü Gıda Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, yöntemin ilçede benimsendiğini ifade etti.

Bu sistemle öncelikli olarak çoraklaşmaya yüz tutmuş tarlaların yapısının iyileştirilmesinin hedeflendiğini anlatan Çideğm, "Organik maddece zayıf olan tarlaların hayvan gübresi ve anız artıklarıyla beslenmesi sistemi geleceğimizi kurtaracak bir sistem. Bu sistemi uygulayan ve benimseyen Sarayönülü çiftçilerimiz gerçekten ülkemizdeki sürdürülebilir tarıma da örnek oluyor." şeklinde konuştu.